Üstün yetenekli çocukların sosyal medya kullanım motivasyonları
Social media usage motivations of gifted children
  1. Tez No: 357603
  2. Yazar: İBRAHİM ŞAMİL KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı, ağ nesli, üstün yetenekli çocuklar, social media, uses and gratification approach, network generation, gifted children
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Üstün yetenekli çocukların sosyal medya kullanım motivasyonlarını Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı perspektifinde tespit etmek amacıyla yapılmış bu çalışma, betimsel nitelikli tarama modelinde bir araştırmadır. Araştırma grubu, 2012-2013 eğitim yılında İstanbul Bilim ve Sanat Merkezi, Beşiktaş Bilim ve Sanat Merkezi ve Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulunda öğrenim gören üstün yetenekli öğrencilerdir. Araştırmanın veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket formu kullanılmıştır. Bu formda yer alan“Sosyal Medya Kullanım Motivasyonu Ölçeği”nin yapı geçerliliği faktör analizi ile incelenerek Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı α=0,836, KMO katsayısı 0,845 ve Bartlett testi 1735,0 olarak hesaplanmıştır. Çalışma giriş, tartışma, sonuç ve öneriler kısımları haricinde üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde üstün yetenekli çocukların, sosyal medyanın, dijital yerlilerin ve ağ neslinin özellikleri açıklanmıştır. İkinci bölümde Kullanımlar ve Doyumlar Yaklaşımı ele alınarak araştırmanın amacı ve kapsamı, araştırma modeli, araştırma kümesinin belirlenmesi, veri toplama aracının oluşturulması, verilerin düzenlenmesi ve analizi süreçleri aktarılmıştır. Üçüncü bölümde ise araştırma sonucu elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Toplam 401 (N=401) öğrenci ile gerçekleştirilen araştırma sonucunda üstün yeteneklilerin, sosyal medyayı en fazla eğlenme motivasyonuyla kullandıkları saptanmıştır. Araştırmanın bulguları üstün yetenekli çocukların sosyal medyayı pragmatik şekilde kullanma eğiliminde olduklarını ve internet kullanım amaçlarıyla sosyal medya kullanım amaçlarının örtüştüğünü, ayrıca YouTube, Facebook ve Twitter'ın en sık kullandıkları sosyal ağ siteleri olduğunu da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This is a study in descriptive scanning model and its purpose is to establish the motivations of gifted children's usage of social media in the perspective of Uses and Gratifications approach. The research group is composed of gifted students of İstanbul Science and Art Centre, Beşiktaş Science and Art Centre and Beyazıt Ford Otosan Elementary School in 2012-2013 academic years. Used a survey form developed by researcher for data collection tool. The reliability of“Social Media Usage Motivation Scale”in the survey examined by factor analysis and Cronbach's alpha internal consistency coefficient measured α=0.836; KMO coefficient measured 0,845 and Bartlett's Test of Sphericity measured 1735,0. The study consists of three chapters excluding its introduction, discussion, conclusion and recommendations chapters. In the first chapter gifted children, social media, network generation and digital natives defined. In the second chapter, firstly Uses and Gratifications approach handled than, the purpose and scope of the study, research model and research cluster identification, data collection tool development, data organization and analysis processes are described. The third chapter contains the findings of the research. The discussion, conclusion and recommendations chapters are final chapter of the study, which consist of general concluding of the research and of the analyses carried out. The research evaluated over 401 (N=401) surveys and data analysis showed that entertainment is the most prominent motivation of gifted children's usage of social media. According to the results; gifted children tend to use social media in a pragmatic way and Internet usage of gifted children overlaps with the objectives of their intended usage of social media; also the most frequently used social networking sites by gifted children are YouTube, Facebook and Twitter.