Siyasal iletişim çalışmalarında yeni medya teknolojilerinin kullanımı
The use of new media technologies i̇n the study of political communication
- Tez No: 357605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Siyasal İletişim, Siyasal Partiler, Yeni Medya, İnternet, Web Sitelerinde Siyasal İletişim, Communication, Political Communication, Political Parties, New Media, Internet, Web Sites Political Communication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Dünyada gelişen ve değişen siyasal eğilimler doğrultusunda siyasal iletişim, siyaset ve siyasal partiler açısından önemli bir noktaya gelmiştir. Siyasal iletişim, siyasal kurumların ve kişiliklerin sadece seçim dönemi ihtiyaç duydukları reklam kampanyaları olmaktan çıkarak, siyasi yaşamlarını sürdürdükleri her anda ihtiyaç duydukları bir olgu haline gelmiştir. Siyasal iletişim, gelişmiş demokrasilerde profesyonel bir süreç olarak algılanmakta ve uygulamaları da siyasal aktörler tarafından gittikçe daha geniş katılımlı şeffaf bir süreç olarak düşünülmektedir. Günümüzde yeni medya geleneksel medya araçlarına oranla çok daha geniş kitlelere ulaşma imkânı sağlamaktadır. Bu imkân sayesinde yeni medyanın en büyük buluşu olarak kabul edilen internet, başta siyaset olmak üzere eğitim, eğlence, haberleşme ve ticaret gibi birçok farklı amaç için kullanılmaktadır. Son yıllarda internet özellikle siyasal partiler tarafından özellikle de siyasal seçim kampanyaları döneminde siyasal iletişim amacıyla yoğun olarak kullanılmaktadır. İnternet ortamı siyasi partilerin, paydaşlarıyla buluşmasına aracılık edecek önemli bir mecradır. Bu nedenle siyasi partilerin internetteki siyasal iletişim çalışmalarını seçim kampanyası dönemi dışındaki süreçte de istikrarlı şekilde sürdürmeleri gerekmektedir. Bu tez çalışmasında siyasi partilerin siyasal katılım ve haberleşme sürecini yeni medya dolayımlı internetin sağladığı olanaklarla siyasal iletişim yönünden ne kadar etkin olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında siyasal iletişim kavramı ve yeni medya dolayımlı internet süreci incelenmiş, siyasal partiler tarafından bunların kullanım durumu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In line with the evolving and changing political trends in the world of political communication, politics and political parties have come to an important point. Political communication, political institutions and personalities that they need the election period only diverged from its advertising campaigns, political, they need to sustain their lives every time they have become a phenomenon. Political communication, is perceived as a professional process in advanced democracies and applications increasingly broad participation by political actors is considered to be a transparent process. Today, new media compared to traditional media provides the opportunity to reach a much larger audience. With this possibility is considered to be the greatest invention of the new media of the Internet, particularly education, including politics, entertainment, communication and trade are used for many different purposes like. In recent years, especially on the internet, especially by political parties during election campaigns political communication, political purposes are used extensively. Internet environment, political parties, will mediate the meeting with stakeholders is an important field. Therefore, the work of political parties, political communication on the Internet outside the period of the election campaign must continue steadily in the period. In this thesis, the political participation of political parties and the communication process with the possibilities afforded by new media, internet-mediated political communication in terms of how effective that is intended to reveal. Working under the concept of political communication and new media, internet-mediated processes were examined, and their use by political parties have tried to explain the situation.