A Computerized production and financial planning system
Bilgisayar destekli üretim ve finansman planlaması sistemi
- Tez No: 35768
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üretim planlaması, eş zamanlı karar modelleri, karar destek sistemleri, devreden çizelgeler, siparişe yönelik üretim sistemleri, Production planning, simultaneous decision models, decision support systems, rolling schedules, make-to-order manufacturing systems
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÜRETİM VE FİNANSMAN PLANLAMASI SİSTEMİ KARTAL, Ayşen Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Murat KÖKSALAN Şubat 1994, 120 Sayfa Bu çalışmada bilgisayar destekli bir üretim ve finansman planlaması sistemi geliştirilmiştir. Üretim ve finansman planlaması kararlarının entegrasyonu, özellikle enflasyonlu ortamların daha gerçekçi olarak modellenmesine imkan verir. Sistem, otomatik veri girişi, inceleme ve silme seçeneklerini sağlamakta, belirli formatlarda veri dosyaları hazırlamakta, sistemin içine yerleştirilmiş bütünleşik üretim ve finansman planlaması modeli için en iyi çözümü bulmakta ve çeşitli amaçlar için kullanılabilecek anlaşılır ve kullanımı kolay raporlar hazırlamaktadır. Bazı model parametrelerinin firmanın üretim ve finansman planlaması kararları üzerindeki etkisini incelemek amacıyla, bu parametrelerin değerleri değiştirilerek yaratılan senaryolar sistemin diğer bir fonksiyonudur. Bütünleşik model siparişe yönelik üretim yapan bir firmada uygulanmıştır. Bu uygulamada elde edilen veriler bütün sistemin çalıştırılmasında örnek veri olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A COMPUTERIZED PRODUCTION AND FINANCIAL PLANNING SYSTEM KARTAL, Ayşen M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat KÖKSALAN February 1994, 120 pages. In this study, a computerized production and financial planning system is developed. Integrating the production and financial planning decisions leads to a more realistic model especially under high inflation. The developed system provides automated data entry, editing and deletion options, creates data files in certain formats, finds the optimal solution for the integrated production and financial planning model embedded in the system, and prepares understandable and readable reports that serve various purposes. Another function defined in the system is the creation of scenarios by changing some of the model parameters to analyse their effects on the production and financial planning decisions of the firm. The integrated model was applied in a firm operating in a make-to-order environment. Data obtained in the application is used to demonsrate the developed system.