Design and implementation of a dynamic function linker and an algebra for an object-oriented database system
Nesneye yönelik bir veri tabanı yönetim sistemi için dinamik fonksiyon bağlayıcısı ve cebirinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 35767
  2. Yazar: MEHMET ALTINEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: C++, cfront, MOODCC, Dinamik Fonksiyon Bağlama, Geç Yükleme, Nesneye Yönelik Cebir, Karışık Nesne, C++, cfront, MOODCC, Dynamic Function Linker, Late Binding, Object- Oriented Algebra, Complex Object
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZ NESNEYE YÖNELİK BİR VERİ TABANİ YÖNETİM SİSTEMİ İÇİN DİNAMİK FONKSİYON BAĞLAYICISI VE CEBİRİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ALTINEL, Mehmet Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Asuman DOĞAÇ Eylül, 1994, 96 sayfa Son yıllarda ilişkisel veri modeline dayalı ticari veri tabanlarının karışık veriye yönelik uygulamalarda yetersiz kaldığı ortaya çıkmıştır. Bu yüksek seviyeli tasarım destekli uygulamalar veri tabanı camiasını karışık bilgilerin işlenmesi ve sistem geliştirme konularındaki problemlerin çözümüne odaklamıştır. Bunun sonucu olarak nesneye yönelik veri tabanları bu alanlardaki ihtiyaçları karşılayacak çözüm olarak belirmiştir. TÜBİTAK Yazılım Araştırma ve Geliştirme Ünitesi'nde geliştirilen MOOD (ODTÜ Nesneye Yönelik Veri tabanı Sistemi) kendine has özellikleri olanyeni jenerasyon veri tabanlarından biridir. Bu tez kapsamında MOOD'un dinamik fonksiyon bağlayıcı birimi ve nesneye yönelik cebirinin taşanını ve geliştirilmesi yapılmıştır. Dinamik fonksiyon bağlayıcı birimi kullanıcılara metod tanımlama ve bu metodlan SQL sorgulama dili içinde kullanma olanağı sağlamaktadır. Metodlar C++ dili kullanılarak yazılmakta ve MOODCC ile derlenmektedir. Daha sonra bu metodlar sorgulamaların çalıştırılması sırasında dinamik olarak bağlanarak geç yüklenmesi sağlanmaktadır. MOODCC AT&T C++ derleyicisinin cfront parçasının değiştirilmesi sonucunda elde edilmiştir. Bu yaklaşım sayesinde metodların sorgulama sırasında çözümlenmesi önlenerek sistemin çok daha verimli çalışması sağlanmıştır. MOOD cebiri veri tabanına nesneye yönelik özellikleri kazandıracak alt yapıyı hazırlamaktadır. Bu sayede içinde karışık nesne, metod, aritmetik ve mantıksal operatörler bulunan ifadeler kullanmak mümkün olmaktadır. Set ve liste operatörleri de MOOD içinde bulunmaktadır. Sorgulamaların metodlar içerisinde kullanılabilmesi ise ileriye dönük çalışma olarak bırakılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A DYNAMIC FUNCTION LINKER AND AN ALGEBRA FOR AN OBJECT-ORIENTED DATABASE MANAGEMENT SYSTEM ALTINEL, Mehmet M.S. in Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Asuman DOĞAÇ September, 1994, 96 pages in recent years it has become apparent that commercial database products based on relational data model are not sufficient for complex data intensive applications. These advanced, design-support applications caused database community to focus on solving problems of handling complex information and of managiııg system evolution. Therefore object-oriented databases appeared as a response to these needs. MOOD (METU Object-Oriented Database Management System) is öne of these new generation databases with its own original features. it is developed at iiithe Software Research and Development Center of Scientific and Technical Research Council of Türkiye, METU. The dynamic function linker unit and object-oriented algebra of the MOOD are designed and implemented vvithin the scope of this thesis. The dynamic function linker unit provides the users to define and then use the methods in the SQL queries. Methods are coded in the C-H- language and compiled with the MOOD C++ compiler, namely MOODCC. Then, they are dynamically linked in the execution of the queries providing late binding. MOODCC is developed by modifying the cfront part of the AT&T C++ compiler. This implementation approach also increases the overall effîciency of the system since the interpretation of the methods are avoided. MOOD algebra lays the ground for providing object-oriented features in the database. These facilities include the interpretation of expressions containing complex objects, methods and arithmetic, boolean, logical operators. Set and list operators are also provided in the MOOD algebra. Using queries in the methods is lef t as a future work.