Türkiye'de neoliberal istihdam politikaları ve beyaz yakalı işsizliği:Ankara'da ataması yapılmayan öğretmenler üzerine bir araştırma
Neoliberal labor policies and white-collar unemployment in Turkey: A study on non-appointed teachers in Ankara
- Tez No: 357681
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLAY ÇABUK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Economics, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Neoliberal İstihdam Politikaları, Beyaz Yakalı İşsizliği, Ataması Yapılmayan Öğretmenler, Güvencesiz İstihdam, Neoliberal Labor Policies, White Collar Unemployment, Non-Appointed teachers, Precarious Employment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Yeni bir ekonomik konjoktür olarak neoliberalizm literatürde çok yönlü bir problem; ancak bu çalışma neoliberal istihdam politikaları bağlamında Türkiye'de beyaz yakalı işsizliğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Günümüzde, her türlü güvencesiz iş beyaz yakalılar üzerinde karakterize edilmektedir ve bu durum Türkiye'de işgücü piyasalarında yaygın bir görünüm haline gelmiş durumda. Özellikle, beyaz yakalı topluluğun bir parçası olan ataması yapılmayan öğretmenler, özel eğitim kurumlarında ve diğer çalışma alanlarında güvencesiz çalışma koşullarıyla karşılaşmaktadırlar. Neoliberal dönüşümün bir sonucu olarak, beyaz yakalı meslekler Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde itibarsızlaşmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel çıktısı; işsizlik sürecinde ya da kısa süreli, güvencesiz ve geçici işlerde ataması yapılmayan öğretmenlerin ne tür mücadele stratejileri geliştirdiği sorusuna yanıt bulabilmektir.
Özet (Çeviri)
Neoliberalism as a new economic conjuncture is a multifaceted problem on literature, but this study aims to analyze the white-collar unemployment in the context of neoliberal labor policies in Turkey. Nowadays, all kinds of precarious work is characterized on white collars, and this situation becomes a widespread view on Turkish labor markets. Especially, non-apointed teachers as a part of white-collar community have faced with the precarious working conditions in private education sectors or other working areas. As a result of neoliberal transformation, white collar jobs have been becoming disreputable in emerging economies such as Turkey. In this regard, the outcome of this study that find an answer the question of what kind of coping strategies non-appointed teachers experience in the process of unemployment or short-term, temporary and insecure working conditions.