Ahmet Hamdi Tanpınar'ın edebi eleştirilerinde kişiler sözlüğü
People dictionary in literary critism os Ahmet Hamdi Tanpınar
  1. Tez No: 357770
  2. Yazar: BİRSEN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Eleştiri Metinleri, Sözlük, Kişiler, Ahmet Hamdi Tanpınar, criticism texts, dictionary, people
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1055
Özet
Edebiyat eleştirisinin ve edebi metinlerin kuramsal, kültürel ve estetik tabanının anlaşılmasında etkilenilen yerli ve yabancı kişilerin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Bütün metinlerinde çok geniş felsefi, edebi ve tarihsel bir arka plana yaslanan Ahmet Hamdi Tanpınar için bir kişiler sözlüğünün hazırlanması son derece gerekli ve anlamlı olacaktır. Bu çalışmada Tanpınar'ın edebi eleştiri metinleri temel materyal olarak alınmakta, eserdeki bütün tarihi/ kurgusal kişiler tespit edilmeye ve yerli/ yabancı kaynaklara yaslanılarak bir sözlük ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Yeni edebiyatın tarih, eleştiri, roman, şiir gibi bütün alanlarında belirleyici bir etkisi olan Tanpınar'ın kişiler sözlüğünün hazırlanması, hem edebiyatımızın hem de Tanpınar'ın düşünce kaynaklarını anlayıp yorumlamamızda önemli bir işlev görecektir. Sadece eleştiri metinleri üzerinde yapılmaya çalışılan bu uygulamanın küçük bir adım olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Theory of literary criticism and literary texts, cultural and aesthetic understanding of the base to be identified for being impressed people (domestic and foreign) are very important. All texts, the level of broad philosophical, literary and historical background, leaning against the Ahmet Hamdi Tanpınar a dictionary of people names' preparing highly relevant and meaningful will be. In this study, Tanpınar's literary criticism texts is taken as basic materials, work in all the real and fictitious people names to be determined, and domestic / foreign sources are explained by leaning. New literary history, criticism, fiction, poetry, a defining influence in all areas such as Tanpınar of the preparation of people names' dictionary, as well as our literary sources to understand and interpret the thoughts of memories will see an important function. Will be trying to do on criticism texts that is thought to be a small step of the application.