Türkiye'de yoksulluk olgusu, yoksullukla mücadele politikaları
Poverty in Turkey, practical politics of alleviating poverty
  1. Tez No: 357771
  2. Yazar: MERVE KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCRAN ALTINTAŞ SEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Mutlak Yoksulluk, Göreli Yoksulluk, Öznel Yoksulluk, Kırsal ve Kentsel Yoksulluk, İnsani Yoksulluk, Mücadele Politikası, Poverty, Absolute Poverty, Relative Poverty, Subjective Poverty, Rural and Urban Poor, Inhumanity, Struggle Policy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Yoksulluk çok yönlü ve karmaşık yapısı sebebiyle tanımlanması güç olan bir kavramdır. Yoksulluğun her ülkenin yaşam standardına göre değişkenlik göstermesi ise bu kavramın anlamını genişleterek; mutlak yoksulluk, göreli yoksulluk, öznel yoksulluk, kırsal ve kentsel yoksulluk ve insani yoksulluk gibi çeşitli yoksulluk tanımlarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Türkiye'de ve Dünya'da ciddi boyutlara ulaşan yoksulluk kavramı son yıllarda üzerinde önemle durulan bir sorundur. Yoksullukla mücadele kapsamında ulusal ve uluslararası birçok kuruluş çeşitli politikalar geliştirerek bu sorunun üzerine gitmektedir. Çalışmam üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde yoksulluk kavramı ve yoksulluğa neden olan faktörler ile yoksulluğu önlemeye yönelik stratejiler açıklanacak, ikinci bölümünde yoksulluk kavramına tarihsel perspektiften bakılacak, son bölümünde ise Türkiye'de yoksullukla mücadele politikası uygulamaları değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Poverty is a difficult conception to describe because it is sophisticated and complicated. Poverty is changed for every country and approach this make poverty's conception broad like absolute poverty, relative poverty, subjective poverty, rural and urban poar and inhumonity. Severe in Turkey and the world on the importance of the concept of poverty is a problem in recent years. A variety of national and international policies in the fight against poverty in developing many organizations go on this issue. My study consits of three parts. In the first part the conception of poverty, the factors affecting poverty and poverty reduction strategies will be analyzed. In the second part the conception of poverty will be analyzed historically and in the last part anti-poverty policies will be evalvated.