Örgütsel sessizlik ve kültürel değişkenler üzerine ampirik bir araştırma
An empirical research on the silence of organizational and cultural variable
  1. Tez No: 358257
  2. Yazar: DİLA ÖZGE ÇALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKMEN DERDİYOK, YRD. DOÇ. DR. HALİL SEVAL, DOÇ. DR. GÜLER SAĞLAM ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel sessizlik, bireycilik, toplulukçuluk üniversite, Organizational silence, individualism, collectivism, university
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÇALOĞLU Özge Dila, ÖRGÜTSEL SESSİZLİK VE KÜLTÜREL DEĞİŞKENLER ÜZERİNE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA, Ankara, 2014 Örgütsel sessizlik, bireyin işletme içinde çeşitli neden ve amaçlardan dolayı düşünce ve eylemlerinde duyarsız kalmasıdır (Demir 2010). Yazında örgütsel sessizlik ile ilişkili değişkenlere yönelik yapılan çalışmalar yer almakla birlikte, birey davranışlarında önemli bir belirleyici olan kültür ile ilişkisi üzerinde yapılan çalışmalar yetersizdir. Bireyci toplumlarda ya da örgütlerde bireyler kararlarında, kendi isteklerini öne almakta; toplulukçu toplumlarda ya da örgütlerde ise bireyler kararlarında, ait oldukları grubun kararlarını ön planda tutmaktadırlar (Güney 2011). Araştırmanın amacı örgütsel sessizlik ile Hofstede'nin kültür modelinin alt boyutları olan bireycilik ve toplulukçuluk arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırmada katılımcıların kimlik bilgileri, örgütsel sessizlik ve bireycilik toplulukçuluk düzeyleri ortaya konmuş ve söz konusu kavramlara ilişkin hipotezler test edilerek analizlere yer verilmiştir. Bu amaç doğrultusunda yapılan araştırma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; örgütsel sessizlik kavramı; ikinci bölümde kültür kavramı ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise belirtilen iki kavram arasındaki ilişkilere yönelik yapılan ampirik araştırma yer almaktadır. Çalışma örgütsel sessizliğin en az seviyede olması beklenen üniversitelerde yapılmıştır. Örgütsel sessizliğin bir iletişim problemi olduğu göz önüne alınırsa, üniversitelerdeki bilgi aktarımında oluşabilecek bir problem ya da üniversitelerde görülebilecek sessizlik davranışı üniversitelerin esas amacına ters düşmektedir. Bu doğrultuda üniversitede yapılan araştırmada veri toplama araçları olarak demografik bilgi formu, örgütsel sessizlik ölçeği (Erenler 2010) ve örgüt kültürü ölçeği olan (Singelis ve diğerleri, 1995 den uyarlayan Wasti ve Erdi 2007) INDCOL ölçeğinin Türkçe geçerlemesi kullanılmıştır. Araştırma, Başkent Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Ticari Bilimler Fakültesi ile Ufuk Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi'nde görevli, araştırma görevlileri, öğretim görevlileri, yardımcı doçentler, doçentler ve profesörlere uygulanmıştır. Anketler 119 kişiye uygulanmıştır. Anketlerin toplama aşamasında 102 anketin analize uygun olduğu tespit edilmiş ve bu anketler araştırmanın veri setini oluşturmuştur. Araştırmada Hofstede'nin kültür modelinin alt boyutları olan bireycilik ve toplulukçuluk; dikey toplulukçuluk, yatay toplulukçuluk, dikey bireycilik ve yatay bireycilik olmak üzere dört boyuta ayrılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda dikey toplulukçuluk ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Fakat örgütsel sessizlik ile yatay bireycilik, dikey bireycilik ve yatay toplulukçuluk arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
ÇALOĞLU Özge Dila, AN EMPIRICAL RESEARCH ON THE SILENCE OF ORGANIZATIONAL AND CULTURAL VARIABLE, Ankara, 2014 Organizational silence, person in the business owing to various reasons and aims as thought and activity is insensitive (Demir, 2010). This study, there is both the organizational studies for variables associated with silence, and an important decision of individual behaviours, studies on the relationship between culture which is inadequate. In individualistic society or individualistic decisions of organizations, in their wishes to give preference, on the other hand in collectivism, individuals or organizations in the decisions that they belong to the group's decision bring forward (Güney 2011). The purpose of this study; Hofstede's cultural model with sub-dimensions of organizational silence, which brings out the relationship between individualism and collectivism. In the research, participants identifying informations, organizational silence on the concepts of collectivism and individualism observe, these concepts are assert and tested hypotheses and the analysis are given. The study is performed in universities which are expected to be the lowest levels of organizational silence. In the investigation, output collection tools are demographic information form, organizational silence scale (Erenler 2010) and organizational culture scales (Singelis and others, from 1995 adapting Wasti and Erdi 2007) INDCOL scale Turkish validation was used. Survey was applied in Başkent University Faculty of Economics and Administrative Sciences, Commercial Science Faculty and Ufuk University Faculty of Economics and Administrative Sciences'staffs who are research assistants, lecturers assistant professors, associate professors, and professors. Researches were applied to 119 people. During data collection 102 questionnaires have been found to be suitable for the analysis. These surveys composed data set. In the search, Hofstede's cultural dimensions of the model that is seen the vertical and horizontal individualism and collectivism is divided into four. As a result of research, it appears that there is significant relationship between vertical collectivism and organizational silence. But between organizational silence and horizontal individualism, vertical individualism and horizontal collectivism couldn't have found any significant relationship.