Gençlerde demokrasi ve katılım algısının oluşmasında sivil toplum kuruluşlarının rolü
Ngo's role on shaping youngs democracy and participation perception
  1. Tez No: 358284
  2. Yazar: BİLAL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET KÖSECİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik, Toplum, Sivil Toplum, Demokrasi, Katılım, Youth, Society, Non-governmental, Democracy, Participation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde araştırmaya değer bir konu olan gençlerde demokrasi ve katılım algısının oluşmasında STK'ların rolü tezin konusunu oluşturmaktadır. Sivil toplum kavramı son yıllarda ülkemizde hızla gelişme gösteren bir kavramdır. Askeri vesayet dönemlerinde fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyen sivil toplum kuruluşları, son yıllarda gerçekleştirilen demokratikleşme hamleleriyle birlikte kendine hareket alanı bulmuştur. Gerek sayı yönüyle gerekse faaliyet çeşitliliği anlamında gelişme gösteren sivil toplum kuruluşları toplumsal seviyeyi geliştirirken, bireyler üzerinde de önemli katkılar sağlamaktadır. Bireylerin verimli ve üretken bir hale gelmesinde sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü çalışmalar son derece önemlidir. Tezin amacı, sivil toplum kuruluşlarının gençlerin demokrasi ve katılım algılarını etkileme durumunu ortaya koymaktır. Toplumsal nüfus dinamikleri içerisinde sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine belki de en çok gençlerin ihtiyacı vardır. Gençlerin haklarını demokratik yöntemlerle arayabilip verimli ve üretken bir hale dönüşmesinde sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerine katılımları son derece etkili olmaktadır. Bu tez çalışmasında üniversite öğrencilerinin arasından seçilen öğrencilerden oluşan bir örneklem üzerinde anketler uygulanmıştır. Gençlere yönelik anket çalışması yöntemi kullanılmıştır. Yürütülen anket çalışmasıyla Türkiye genelinde gençlerin demokratik katılım algısının oluşmasında sivil toplum kuruluşlarının rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç olarak sivil toplum kuruluşlarının gençlerde demokrasi ve katılım algılarının oluşturulmasında önemli bir katkısı bulunmaktadır. Sivil toplum kuruluşları; yürütmüş oldukları faaliyetlerle gençlerin daha donanımlı, üretken, temsil ve katılım kabiliyetleri yüksek bireyler haline gelmeleri üzerinde önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis consists of the role of NGO's in the growth of perception of democracy and participation among the youth, which is worth researching in developing countries such as Turkey. The concept of non-governmental society is the one that reflects the rapid development in recent years in our country. NGO, which could not fully satisfy its functions during the periods of military tutelage, found its action field together with the democratization movement performed in recent years. While NGO's, showing its growth in terms of both the number and the variety of activities, is developing the social level, it provides an important contribution on individuals as well. The works carried out by NGO's are exceptionally important for individuals to become efficient and productive. The aim of the thesis is to reveal the state of NGO's influence on the perception of democracy and participation of the youth. The activities organized by NGO's are perhaps the most necessary for the youth in dynamics of the social population. It is exceptionally effective for the youth to participate in NGO's activities to seek for the rights in a democratic way and to turn into an efficient and productive status. In this thesis working, surveys were applied to the sampling students selected among the university students. The survey method was used intended for the youth. In the survey working to be carried out, the role of NGO's were tried to be proved in terms of the perception of democratic participation of the youth throughout Turkey. As a result, an important contribution by NGO's was proved in the growth of the perception of democracy and participation of the youth. NGO's offer a significant contribution to the youth in its activities to be carried out while the youth can be more equipped and productive, turn into such individuals as to have high ability of representation and participation.