Realist kuram bağlamında Türkiye'nin sıfır sorun politikası
Turkey's zero problem policy in the context of realist theory
  1. Tez No: 358285
  2. Yazar: FATMA ŞURA BAHSİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ENGİN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Realizm, İdealizm, Sıfır Sorun Politikası, Dış Politika, Çıkar, Türkiye, Realism, Idealism, Zero Problem Policy, Foreign Policy, Interest, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
KOÇER, Fatma Şura, Realist Kuram Bağlamında Türkiye?nin Sıfır Sorun Politikası, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2013. Türk dış politikası temel olarak Statükoculuk ve Batıcılık ilkeleri üzerine kurulmuştur. Cumhuriyetin kuruluşundan 2000?li yıllara kadar Türk dış politikası bu iki ilke temelinde Realizm çerçevesinde yürütülmüştür. 2002'de başlayan Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı ile uluslararası sistemde yaşanan değişim ve dönüşümlere bağlı olarak idealizm çerçevesinde şekillenen“komşularla sıfır sorun maksimum işbirliği”olarak özetlenen yeni bir yaklaşım ortaya çıkmıştır. Bu yeni dış politika anlayışı, kuramcısı Ahmet Davutoğlu tarafından“çok yönlü ve proaktif”olarak tanımlanmıştır. Türk dış politikasında farklı söylem ve uygulamaların böylece gündeme gelmesiyle“eksen kayması”gibi değişim ve dönüşüm tartışmaları özellikle realistler tarafından dillendirilmiştir. Tez, söz konusu tartışmaları değerlendirirken realist teorinin tarihi ve felsefi kökenlerini ortaya koymaktadır. Türk dış politikası kimliği analiz edilerek Statükoculuk ve Batıcılık ilkelerinin şekillendirici vasfı incelenmiştir. Türk dış politikasındaki yeni anlayışın uygulamada İran, Ermenistan ve Suriye örnekleri idealizm ve realizm karşılaştırması yapılarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
KOÇER, Fatma Şura, Turkey?s Zero Problem Policy In The Context of Realist Theory, Master Dissertation, Ankara, 2013. The Turkish foreign policy is essentially based on the principles of“Status quoizm”and“Westernism”. Since the establishment of the Republic the Turkish foreign policy has been performed on the basis of these two principles within the framework of the realism. A new approach summarized as“zero problem and maximum cooperation with the neighbors”emerged with the advent of the Justice and Development Party to power parallel with the changes and transformations in the international system. This new understanding of foreign policy is identified as“multidimensional and proactive”by its own theoretician Ahmet Davutoğlu. Through the upcoming of such different rhetoric and practices of the Turkish foregin policy the discussions like“shift of axis”have been voiced by the realists. This thesis puts the historical and philosophical roots of the realist theory while evaluating the aforementioned discussions. While analyzing the Turkish foreign policys identity the shaping traits of Status quoizm and Westernizm are searched. The examples of Iran Armenia and Syria in response to the new understabding of the Turkish foreign policy are analyzed through the comparison of realism and idealism.