900 MHZ elektromanyetik alanın erişkin erkek sıçanların testis morfolojisi üzerine etkisi
The effect of 900 MHZ electromagnetic field on testis morphology of mature male rat
  1. Tez No: 359357
  2. Yazar: CANSU ÖZYILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ODACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis, Elektromanyetik Alan, Seminifer tübül, Apopitoz, Sıçan, Testicle, Electromagnetic field, Seminiferous tubule, Apoptosis, Rat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, 900 MHz elektromanyetik alanın (EMA) erişkin erkek sıçan testisi üzerine etkisinin araştırılması amaçlandı. Çalışmada 24 adet erişkin erkek Spraque dawley tipi sıçan, her grupta eşit sayıda olmak üzere üç gruba ayrıldı. Birinci grup (kontrol grubu) sıçanlara herhangi bir işlem uygulanmadı. İkinci grup (sham grubu) sıçanlar, deney süresi boyunca (30 gün), her gün bir saat süreyle EMA etkisine maruz bırakılmadan EMA fanusu içinde tutuldu. Üçüncü grup (EMA grubu) sıçanlar ise deney süresi boyunca her gün bir saat süreyle 900 MHz' lik EMA etkisine maruz bırakıldı. Deney süresinin bitiminde tüm hayvanlar sakrifiye edilerek testisleri alındı. Testis doku örnekleri ışık mikroskobunda histopatolojik olarak değerlendirildi. Testisteki apopitozisi değerlendirmek için TUNEL tekniği kullanıldı. Sham grubunun testis dokusunun histopatolojik değerlendirmesi sonucunda, seminifer tübül yapılarının normal görünümlü olduğu ve bazı seminifer tübüllerin bazal membranlarında yer yer açılmalar olduğu gözlendi. Aynı grubun morfometrik ölçümlerinde, seminifer tübül çapı ve germinal epitel kalınlığının kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı gözlemlendi. EMA grubu testislerinde ise, intertübüler alanda ödem, seminifer tübül lümeninde germinal epitel hücreleri, seminifer tübül epitelinde yer yer açılma ve vakuoller izlendi. EMA grubunun morfometrik ölçümlerinde ise seminifer tübül çapı ve germinal epitel kalınlığında kontrol ve sham gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma gözlendi. TUNEL tekniğiyle değerlendirilen apopitotik indeks'in, sham grubunun kontrol grubuna göre, EMA grubunun ise kontrol ve sham grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı gözlendi. Çalışma sonuçları, 30 gün boyunca bir saat uygulanan 900 MHz EMA' nın erişkin sıçan testisini olumsuz etkilediği ve testis morfolojisinde dbozukluklar oluşturduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of exposure to a 900 MHz electromagnetic field (EMF) on the mature male rat testis. Twenty-four male Sprague dawley rats were divided into 3 equal groups. No procedure was performed in Group 1 (control group). Group 2 (sham group) was kept in a Plexiglas jar for 1 hour at the same time every day for 30 days but was not exposed to EMF. Group 3 (EMF group) was exposed to a 900 MHz EMF in the Plexiglas jar for 1 hour at the same time every day for 30 days. All animals were sacrificed and their testicles extracted at the end of the experimental period. Testicular tissue samples were evaluated histopathologically under light microscope. The TUNEL technique was used to determine apoptosis. Histopathologically, testicular tissue in the sham group exhibited normally seminiferous tubule structures, edema in some parts of the intertubular space and dehiscence in some parts of the basal membrane of seminiferous tubules. The diameter of seminiferous tubules and thickness of germinal epithelium were both smaller than in the control group. In the EMF group, testicular tissue exhibited edema in the intertubular space, germinal epithelial cells in the lumen and dehiscence in some parts and vacuoles of the basal membrane of seminiferous tubules. The diameter of seminiferous tubules and thickness of germinal epithelium were both smaller than those in the control and sham groups. Apoptotic index assessed using the TUNEL method was significantly higher in the EMF group than in the control and sham groups. Our data indicate that exposure to a 900 MHz EMF for 1 hour every day for 30 days adversely affected the male rat testicle and caused disorders in testicular morphology.