Fetüs kadavralarında karın ön duvarı yapılarının incelenmesi
Examination of fetal cadavers' abdominal wall structures
- Tez No: 359358
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HALUK ULUUTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Fetal, anencephali, the anterior abdominal wall, umbilicus, inguinal length
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Fetüs Kadavralarında Karın Ön Duvarı Yapılarının İncelenmesi Bu çalışma 01 Ekim 2010 ile 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı'nda gerçekleştirildi. Çalışmada Anatomi Anabilim Dalı laboratuarında bulunan %10 formaldehit içerisinde tahnit edilmiş intrauterin yaşları 18.4-36.6 hafta arasında değişen 11'i anensefalik, 19'u normal olmak üzere toplam 30 ( 19 kız, 11erkek ) adet fetus kadavrası kullanılmıştır. Bu kadavraların karın ön duvarı ve çevre yapıları diseke edilerek çeşitli ölçümler alınmıştır. Ölçülen yapılar; SİAS ile umbilicus arası mesafe, SİAS ile symphsis pubis arası mesafe, umbilicus ile symphsis pubis arası mesafe, umbilicus ile processus xyphoideus arası mesafe, hasselbach üçgeninin iç, dış ve taban kenarları, linea arcuata seyiyesinde plica umbilicalis medina ile plica umbilicalis lateralis ve medialis arası mesafeler ile plica umbilicalis medailis ile plica umbilicalis lateralis arası mesafe, umbilicus'un vertical ve transvers çapları, linea arcuata kavisi'nin yüksekliği, plica umbilicalis lateralis'in linea arcuata kavisi'ni kestiği noktanın umbilicus ve symphsis pubis'e olan uzaklıkları, linea arcuata'nın linea alba ile temas eden kenarın başlangıç noktasından symphsis pubis'e olan mesafe, anulus inguinalis medialis ve lateralis'in çapları, canalis inguinalis'in boyu, tuberculum ile SİAS arası ve iki tuberculum pubicum arası mesafelerdir. Bulunan ölçüm sonuçları yaş, cinsiyet, normal ve anensefalik, sağ taraf- sol taraflarına göre gruplandırılarak istatiksel olarak değerlendirildi ve bazı farklılıklar bulundu. Karın ön duvarı ve yapılarının yorumlanması ile belirlenen farklılıkların ve benzerliklerin ışığında bu bölgenin daha iyi tanınmasına, intrauterin dönemde fetus takibine yardımcı olacağına düşünülmüştür. Anahtar kelime: Fetus, anensefali, karın ön duvarı, umbilicus, canalis inguinalis
Özet (Çeviri)
Examination Of Fetal Cadavers' Abdominal Wall Structures This study between 01 October 2010 and 31 December 2013 at Karadeniz Technical University Faculty of Medicine Department of Anatomy was held. Working in the laboratory of the Department of Anatomy at the 10 % found in formaldehyde - embalming was 36.6 weeks ranging from intrauterine ages 18.4 11 anencephalic a total of 30 ( 19 women , 11men ) including 19 normal fetal cadavers were used. This anterior abdominal wall and surrounding structures of the cadavers were dissected and various measurements are taken . Measured structures; Sias with umbilicus spacing , Sias with the symphsis pubis spacing , umbilicus with the symphsis pubis spacing , umbilicus with the processus xyphoideus spacing , Hasselbach triangle interior, exterior and bottom edges of the linea arcuata dick in the plica umbilicalis met with the plica umbilicalis lateralis and medial clearance between the plica umbilicalis medailis the plica umbilicalis lateralis distance between , umbilicus of the vertical and transverse diameters , linear arcuata arch height , plica umbilicalis lateral linea arcuate curvature of the crossing point of the umbilicus and symphsis pubis distance to the linea arcuata of the linea alba in contact with the edge from the starting point symphsis pubis distance , annulus inguinalis medial and lateral diameters , inguinal length, tubercle with Sias a old and two tubercle pubic spacing are . The measurement results for age, sex, normal and anencephalic grouped according to the right hand side left-hand side and some of the differences found were statistically evaluated . Interpretation of the anterior abdominal wall and the structure determined by the differences and similarities in the light of better recognition of this region in utero the fetus is thought to be helpful to follow .