Çocuklarda lomber ponksiyon iğne derinliğinin tahmin edilmesi
Estimating the depth of lumbar puncture needle i̇n children.
- Tez No: 359375
- Danışmanlar: PROF. DR. JALE BENGİ ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: çocuk, derinlik, lomber ponksiyon, spinal anestezi47, children, depth, lumbar puncture, spinal anesthesia
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
LP, tanı ve tedavi amacıyla yaygın uygulanan bir işlemdir.LP, zor uygulanan bir yöntemdir, Çünkü sadece hekimin tecrübesine değil hastanın pozisyonu anatomisi ve boyuna da bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, çocukların boy, kilo değerlerini kullanılarak, lomber ponksiyon iğne derinliğini doğru tahmin etmeye yarayacak bir formül çıkarmaktır. Method:ASA I-II, yaşları 0-12 arasında olan spinal anestezi uygulanan pediatrik ve ortopedik cerrahi yapılan 200 çocuk çalışmaya alındı. Spinal blok,L4-L5 yada L5-S1aralıklarından gerçekleştirildi. Lomber ponksiyon uygulandıktan sonra spinal iğne ucu ile cilt giriş noktası arasındaki mesafe ölçüldü.iğne derinliği ile boy, kilo, BMI arasındaki ilşki hesaplandı.Lp derinliği hesaplamak için tahmini istatiksel modeller kullanıldı. Sonuç: Lp yapılan ikiyüz pediatrik hasta çalışmaya dahil edildi.Hastaların yaşları 2-144 ay ,boyları 43-154 cm, kiloları 2,5- 48 kg ve BMI 10.75- 37.72 kg/ m2 arasında idi. Boy+ kilo kullanılan formüle göre LP derinlik tahmini Tüm bireylerde;LP derinliği (cm)= 0.861+0.012x boy (cm)+0.035x kilo (kg) 12 ay ve altı LP derinliği (cm)= 1.958-0.021x boy(cm)+ 0.032x kilo (kg) 12 ay üstü LP derinliği(cm)=0.871+0. 012x boy (cm)+0.032x kilo (kg) Boy kullanılan formüle göre LP derinlik Tüm bireylerde;LP derinliği (cm) = 0.393+0.023x boy (cm) 12 ay ve altı LP derinliği (cm)= 0.906+0.014x boy (cm) 12 ay üstü LP derinliği(cm)= 0.323+ 0.023x boy(cm) Kilo kullanılan formüle göre LP derinlik Tüm bireylerde;LP derinliği (cm) =1.460+[0.067x kilo (kg)] 12 ay ve altı LP derinliği (cm)= 1.186+[0.089x kilo (kg)] 12 ay üstü LP derinliği(cm)= 1.620+[0.060x kilo (kg)] Sonuçlarımızı Bağımlı Örneklem Testini kullanarak daha önceki çalışmalarla kıyasladık ve sonuçta bizim formülümüz iğne derinliği tahmini için kullanılabilir. Sonuç: Bizim formül, çocuklarda spinal iğne derinliğini tahmin için daha güvenilir olabilir ancak formülü standartize etmek için daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Lumbar puncture (LP) is a common procedure performed in the diagnostic and therapeutic evolution. LP is a diffucult procedure, because success is not only dependent on the skill of the physician, but also the anotomy, size and posture of the patient. The purpose of this study was to provide a method that would help estimate correct dept of insertion using age, weight and height. Methods: ASA I-II, two hundred children between the ages of 0- 12 years had spinal block for orthopedic, pediatric and genitourinary surgery. Spinal block was carried out at L4-L5 or L5-S1interspace. The distance from skin entry point to the tip of the spinal needle was measured after lumbar puncture were performed. The relatioship between the depth of needle insertion with weight, height and body mass index(BMI) were calculated. We used predictive statistical models for the formulation of LP needle depth. Result: Two hundred pediatric patient who had nontravmatic LP included the study. The patient was aged 2-144 months, height of 43-154 cm, weight of 2,5-48 kg and BMI of 10.75-37,72 kg/m2. Using the weight+ height, the formula for predicting the required LP depth are: For all patient; LP depth (cm)= 0.861+0.012x height (cm)+0.035x weight (kg) For ≤ 12 months; LP depth (cm)= 1.958-0.021x height (cm)+ 0.032x weight (kg) For >12 months; LP depth (cm)=0.871+0. 012x height (cm)+0.032x weight (kg) Using the height, the formula for predicting the required LP depth are: For all patient; LP depth (cm)= 0.393+0.023xheight(cm) For ≤ 12 months; LP depth (cm)=0.906+0.014xheight(cm) For >12 months; LP depth (cm)=0.323+ 0.023xheight Using the weight, the formula for predicting the required LP depth are: For all patient; LP depth (cm)=1.460+[0.067x weight (kg)] For ≤ 12 months; LP depth (cm)=1.186+[0.089x weight (kg)] For >12 months; LP depth (cm)= 1.620+[0.060x weight (kg)] We compared, our results with previous studies and we used Paired Simple T-Test, reasoned that our formulas can use for LP depth. Conclusion: Our formula might be more reliable for estimating the required LP depth in children. However, more extended studies will be necessary for standardize the formula.