Deneysel karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında erdostein'in etkisi
Effects of erdosteine on hepatic ischemia-reperfusion injury
  1. Tez No: 359643
  2. Yazar: SAİT TAYFUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KARAKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Erdostein, İskemi, Reperfüzyon, Karaciğer, Hasar, Erdosteine, İschemia, Reperfusion, Liver, İnjury
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Karaciğer iskemi-repefüzyon hasarı klinikte; travma, hemorajik şok, karaciğer cerrahisi, transplantasyon gibi bir çok durumda karşımıza çıkmaktadır. Bu hasarın oluşumundan sorumlu mekanizmalar henüz tam olarak açıklığa kavuşturulamamıştır. İskemi reperfüzyon hasarını (IRH) önlemek için iskemik önkoşullama gibi bazı yöntemler ve pek çok farmakolojik ajan kullanılmıştır. Ancak henüz IRH tam olarak önlenememiştir. Antiaoksidan, antienflamatuar etkili erdosteinein'in farklı iskemi reperfüzyon hasarı modellerinde koruyucu etkileri olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada deneysel olarak erdostein'in karaciğer iskemi reperfüzyon hasarı (HIRH) üzerine etkinliği araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu deney 8 rat içeren 3 grupta uygulandı. Grup 1 (sham) :Sadece laparotomi yapıldı. Grup 2 (HIRH) :Rat karaciğerinin sol ve median lobuna giden hepatik arter ve portal ven non- travmatik damar klempiyle 60 dakika süreyle klemplenerek %70 hepatik (Segment 2-5) iskemi oluşturulup, daha sonra vaskuler okluzyon ortadan kaldırılarak 60 dakika reperfüzyon sağladı. Grup 3 (ERD):Ardışık 3 gün 100mg/kg/gün Erdostein gavaj şeklinde verildikten sonra aynı şekilde iskemi ve reperfüzyon sağlandı. Deney protokolü sonunda tüm ratlar sakrifiye edildi. Alınan kan ve karaciğer dokusundan biyokimyasal patolojik değerlendirme yapıldı. Karaciğer dokusu ve kan örnekleri alındı. Alınan örneklerden ALT, AST, Ürik asit bakıldı. Total antioksidan kapasite (TAC), ve Malondialdehid (MDA), seviyesi ölçüldü. Yapılan biyokimyasal değerlendirmede Erdostein verilen grupta doku TAC seviyesinin diğer iki gruptan anlamlı olarak düşük olduğu görüldü. ALT, AST, GGT, doku MDA seviyeleri ve patolojik analizde lökosit infiltrasyonu, apopitoz, iskemik koagulatif nekroz açısından Erdostein grubu ile HIRH grubu arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Erdostein verilmesinin karaciğer iskemi reperfüzyon hasarı üzerine etkilerini araştırdığımız bu çalışmada; serum transaminazları, TAC, MDA ve histopatolojik parametreler değerlendirildiğinde erdosteinin karaciğer iskemi reperfüzyon hasarını önlemede kısmen katkısı olsa da farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını gördük. Erdosteinin karaciğer IRH 'nı önlemede etkisinin daha geniş örneklem grubunda sınanması uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
“Effects of erdosteine on hepatic ischemia-reperfusion injury”Bulent Ecevit University, Department of General Surgery, Zonguldak, 2014. Ischemia – reperfusion injury of the liver may be seen in various clinical conditions such as trauma, hemorrhagic shock, liver operations and transplantation. The mechanism of this injury hasn't yet been clearly explained. Many different pharmacologic agents and methods like hepatic ischemic preconditioning are used in order to prevent ischemia reperfusion injury (IRI). However IRI still can't be precisely prevented. There are reports that antioxidant and antiinflamatory erdostein has protective effects in different ischemia reperfusion injury models. In this study erdostein's effects on liver ischemia reperfusion injury (HIRI) are investigated. Materials and Methods; 3 groups of 8 rats in each are studied. Group 1 (Sham): only laparotomy is performed. Group 2 (HIRH): hepatic artery and portal vein which supply blood to rat's left and median liver lobes (segments 2-5) are clamped with non – traumatic vascular clamp for 60 minutes in order to create %70 hepatic ischemia. After 60 minutes, the clamp has been removed and reperfusion is allowed for 60 minutes. Group 3 (ERD): 100 mg/kg/day dose of erdostein given by gavage for 3 days before the ischemia and reperfusion injury with vascular clamping. Blood and liver tissue samples were taken for biochemical and pathologic evaluation. After the experimental protocol, all rats were sacrificed. Liver tissue and blood samples were taken. We studied ALT, AST, Uric Acid. We also measured Total Antioxidant Capacity (TAC) and Malondialdehyde (MDA) levels. In biochemical evaluation, we found that TAC levels were significantly lower in group 3 compared to group 1 and 2. ALT, AST, GGT, tissue MDA levels and in pathologic analyses; leukocyte infiltration, apoptosis, ischemic coagulative necrosis didnt differ between HIRH (Group 2) and Erdostein (Group 3) groups. In this study where we investigated Erdostein's role on liver's ischemia reperfusion injury; we found that serum transaminases, TAC, MDA and histopathologic parameters are partially improved with Erdostein in liver ischemia reperfusion damage but the difference wasn't statistically significant. This study shows that Erdostein has partial protective effects in HIRI, but further studies in larger group trials are needed.