Kültür varlığı korumacılığında Van ili örneği
Cultural asset protectionism of Van county   example
  1. Tez No: 359676
  2. Yazar: KADİR ATICİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Van İli, Koruma, Kentsel Koruma, Kültür Varlıkları, Tarihi Çevre, Van City, Conservation, Urban Heritage Conservation, Cultural Assets, Historical Environment
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Yerleşmeler, insan yaşamının sürdüğü yaşamsal çevrelerdir. Çevre kaynaklarını kullanan ve toplumsal gereklere cevap verecek biçimde gelişen kentler, doğa-insan-mekân ilişkilerinin mekâna ve fiziksel çevreye yansıması ile ortaya çıkan oluşum lardır. Tarihi çevreler ise, gerek alan bazında (kentsel sit ilan edilmiş olsun, olmasın) gerek yapı bazında tescilli yapıları ile zaman içerisinde değişim, eskime ve dolayısıyla köhneme sürecine girmektedir. Bu alanların ülkemiz koruma mevzuatı çerçevesinde korunabilmesi ve dolayısıyla gelecek kuşaklara aktarılabilmesi, şüphesiz kamu eliyle üretilen politikaların hayata geçirilmesi, bu alanlarda yaşayanların bilinç ve desteğiyle mümkün olabilmektedir. Bilinçli korumacılıkta halk ve kamu nezdinde zemin oluşturulduktan sonra gerek turizm, gerekse olağan yaşamda kullanılarak bu kültür varlıklarından insanların gelir elde etmesi gerçekleştirilebilmelidir. Böylece İnsanlar kültür ve tabiat varlıklarına sahiplenmiş olurlar. Ancak korumanın temelinde yatan restorasyon çalışmalarında bu kültür varlıkların sahiplerine devlet tarafından ya düşük faizli krediler sağlanmalı ya da kamulaştırılmalıdır. Hem sosyal boyut, hem de mali boyut sorunu çözüldükten sonra bu kültür varlıkların tahribatı sona erecek, mevcut kaynaklarımızın sürekliliği sağlanacak ve gelecek kuşaklara daha dokunulmamış ve yaşanabilir bir çevre bırakılacaktır. Bu tez çalışmamızda Kültür ve Tabiat Varlıkları?nın nasıl korunduğu, nasıl korunabileceği üzerinde durularak; bu konu Van ili örneği çerçevesinde ele alınarak korumacılık anlayışına dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Habitation is biological environments that proceed human life. Cities which use enviromental sources and which are developing in response to social needs are a kind of formation that nature-human- location relations lead to a reflection on location and physical enviroment As for historical environment, either on the basis of area (may or may not be announced urban protected area) or on the basis of construction, with its registered buildings is in the process of alteration, aging and so it is in the process of being oldfashioned. The protection of these areas within the scope of our country?s protection legislation and thereby the transfer of these areas to next generation and certainly actualization of politicas by favour of public can be possible with the help and awareness of people living in these areas. In awaken protectionism, after providing basic on the basis of people and public, it should be made that people can make money using these Cultural Properties either in tourism or ordinary life. Hence, people lay claims to these Cultural and Natural Properties. However, in restoration works lying on the basis of the protection, low interest loan by the goverment should be supplied to the owner of these properties or they should be publicised. After social and financial dimensions problems are solved, the destruction of these properties will end, the continuity of the current resources will maintain and an enviroment that is more untouched and more livable will be left to next generations. In this dissertation, with the example of Van, we explained the protectionism and the profits of by focusing on how Cultural and Natural properties can be protected and how they will be protected. In our thesis study, made an explanation about protection and protection?s gainings emphasizing how can protect, in this regard examining in example of Van city, how is protected Culture and Natural Properties.