Sağlıklı genç erkeklerde denge yeteneği ve alt ekstremite performans düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysing the relationship between balance ability and performance level of lower limbs in healthy young males
  1. Tez No: 359718
  2. Yazar: GÖNÜL KILAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR CAVLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Denge, Performans, Sağlıklı Genç Erkekler, Balance, Performance, Healthy Young Males
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışma sağlıklı genç erkeklerde denge yeteneği ve alt ekstremite performans düzeyi arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya 18-20 yaş aralığında 55 sağlıklı genç erkek alınmıştır. Olguların yaş ortalaması 19.38±0.73 yıl, boy uzunluğu ortalaması 176±5.86 cm, vücut ağırlığı ortalaması ise 71.21±12.52 kg'dır. Bu araştırmada olguların denge yetenekleri Flamingo Denge Testi (FDT), Fonksiyonel Uzanma Testi (FUT) ve Portatif Bilgisayarlı Kinestetik Denge Cihazı (SportKAT 550) ile değerlendirilmiştir. Olguların performansını değerlendirmek için Yarı Çömelme ve Eğimli Çömelme testleri kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar sağlıklı genç erkeklerde denge yeteneği ve alt ekstremite performans düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını göstermiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to analyse the relationship between balance ability and performance level of lower limbs in healthy young males. In this study, 55 healthy young males (mean age=19.38±0.73 yr; mean height=176±5.86 cm; mean weight=71.21±12.52 kg) were evaluated. The Flamingo Balance Test, the Functional Reach Test, and Portable Computerized Kinesthetic Ability Trainer (SportKAT 550) were used to test balance ability. Lower limbs performance level of the participants was evaluated using by the two following tests: (1) half squat and (2) decline squat. The results of this study indicate that there were no any significant relations between balance ability and performance level of the lower limbs in healthy young males.