Sulu çözeltide bakır(II) iyonu ile bazı nötr alfa-amino asitlerin oluşturduğu ikili kompleks sistemlerin denge sabitlerinin sıcaklıkla değişiminin incelenmesi
Temperature dependence studies of binary complexation system's formation constants of cupper (II) ions with some neutral alpha-amino acids in aqueous solution
  1. Tez No: 359810
  2. Yazar: HANDE ERENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AGAH SEZA BAŞTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: L-treonin, L-fenilalanin, metil ester, bakır(II), kompleks, L-Threonine, L-Phenylalanine, methyl esters, cupper(II), complex
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada, nötr alfa-amino asitlerden L-treonin, L-fenilalanin ile onların metil esterlerinin asitlik sabitlerinin ve Cu(II) metal iyonu ile kompleksleşme tepkimelerinin, kararlılık sabitlerinin sulu çözeltide, sabit tutulan iyonik kuvvette (NaClO4 çözeltisi kullanılmıştır) 5, 20 ve 35,0 °C sıcaklıklarda incelenmiştir. Hazırlanan sistemler, potansiyometrik pH titrasyonu yöntemi ile incelenmiş olup gerek çözeltilerin hazırlanmasında ve gerekse denge sabitlerinin hesaplamalarında Irving-Rossotti yöntemi kullanılmıştır. Protonlanma tepkimelerine ait hesaplanan asitlik sabitleri ve kompleksleşme tepkimelerinin kararlılık sabitleri ile bu çalışmada kullanılan amino asitlerin ve metil esterlerinin Cu(II) iyonu ile kompleksleşme ve protonlanma tepkimelerinin termodinamik niceliklerinden ΔG, ΔH ve ΔS değerleri belirlenmiştir. Daha sonra bu etkileşimlerin serbest enerji azalmalarına, entalpi ve entropi değişimlerinin yüzde katkıları hesaplanmıştır. Elde edilen sonuçlar Yumuşak ve Sert Asitler ve Bazlar Kuralına dayanılarak açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca kompleks oluşumları için Mor Ötesi – Görünür bölge spektrofotometrik çalışmaları yapılarak komplekslerin oluşumları desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the protonation and complexation constans of L-Threonine, L-Phenylalanine and their methyl esters with Cu(II) metal ions in aqueous solution at 5, 20 and 35,0 °C at constant ionic strength (NaClO4 solution) has examined. These systems are determinated by potantiometric pH measurement method and solution are prepared and also calculated by method of Irving-Rossotti. Thermodynamic parameter of ΔG,ΔH and ΔS were determinated for the amino acidsand there methyl esters, which were used in this study,protonation and complexation reaction of them Cu(II) ions.Afterwards, this interactions free energy decrease, enthalpy and entropy's contribution percentagewas determinated.The results were analysed by means of principle of hard and soft acids and bases. UV-VIS spectroscopic studies were also performed in order to confirm complex species formation.