Türkiye ve Türk Cumhuriyetleri ilişkilerinde Rusya faktörü (2002-2012)
The Russia factor in relations between Turkey and Turkic Republics (2002-2012)
- Tez No: 360008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN YEŞİLOT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türk Cumhuriyetleri, Rusya Federasyonu, Orta Asya, Bölgesel Güç, Enerji Kaynakları, Turkey, Turkic Republics, Russian Federation, Central Asia, Regional Power, Energy Resource
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, 2002-2012 yılları arasında, Türkiye-Türk Cumhuriyetleri arasındaki ilişkilerde Rusya Federasyonu'nun rolünü incelemektir. Sovyetler Birliği'nin 1991 yılında dağılmasının ardından Türk Cumhuriyetleriyle yakın ilişkiler geliştirmeye çalışan Türkiye, başta enerji projeleri olmak üzere birçok projeyle bölge ülkeleriyle kalıcı ekonomik ilişkiler geliştirmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte, Türk Cumhuriyetleri ile Türkiye arasındaki kültür, dil ve soy birliği vb. unsurlar daha yakın ilişkilerin kurulmasında hazırlayıcı bir rol üstlenmiştir. Diğer yandan, coğrafi konumu sayesinde bölgede jeo-politik olarak avantajlı konumda olan Rusya Federasyonu, Türk Cumhuriyetleri üzerinde nüfuz kurmayı, bölgenin zengin enerji kaynaklarını kendi toprakları üzerinden Batı'ya taşımayı ve mevcut kaynakların taşınmasında transit ülke olmayı istemektedir. Günümüz ilişkilerine bakıldığında Türkiye, söz konusu Cumhuriyetlere demokrasinin gelişimi, siyasi ve ekonomik yapılanmalarının başarıyla gerçekleşmesi yönünde katkı sağlarken, Rusya Federasyonu da elindeki tüm imkânları ziyadesiyle kullanmak kaydıyla mevcut ilişkilerini ekonomik olarak daha da çeşitlendirmenin yollarını aramaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, is to examine the role of the Russian Federation in the relations between Turkey and the Turkic Republics between the years 2002-2012. In 1991, after the collapse of the Soviet Union, Turkey trying to develop close relations with the Turkic Republics, particularly on energy projects in many different areas of the project which aims to develop economic relations with regional countries permanently. However, many predisposing factors like culture, language and race unity and so on have played a pioneering role in establishing closer relations between Turkey and the Turkic Republics. On the other hand, the Russian Federation is advantageous in the region thanks to its geographical location. Also, he has wanted to carry out the region's rich energy resources to the west above their own territory and to be transit country for the transport available resources. When we have a look at the situation of the relations today, Turkey have successfully contributed to the realization to Republics for development of democracy, political and economic structures. The Russian Federation using largely the means in its hand in relation to the existing relations has been looking for ways to diversify as economically with the Turkic Republics.