Harputlu Beyzade Ali Rıza Efendi'nin felsefi görüşleri
İn the transkript examination of the work called ' mebde and mead' by Harputlu Beyzade Ali Rıza Efendi
- Tez No: 360049
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENVER DEMİRPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Harputlu Beyzade Efendi, Osmanlı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Felsefesi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Harputlu Beyzade Ali Rıza Efendi, son dönemlerde yaşayan alimlerdendir. Anadolu'nun önemli ilim ve kültür merkezlerinden biri olan Harput'ta öğrenimini tamamladıktan sonra müderrislik yapmıştır. Yüksek başarı ve gayretlerinden dolayı takdir toplayan Harputlu Beyzade Ali Rıza Efendi, dönemin en önemli ilim merkezlerinden biri olan Harput'ta sonra insanları aydınlatmak için uğraş vermiştir. Bu konuda eserler vermiş şüpheler hususunda görüşler serdetmiştir. Çevrede oldukça etkili olan Beyzade Efendi, her fani gibi vefat etmiş ve Harput'a defnedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Beyzade Ali Rıza, who is from Harput, is the bookman of the latest time. After he comlated his education in Harput, where is one of the important center of science and culture, worked as a mudarris. Beyzade Ali Rıza Efendi from Harput, who won general approval because of his great success and efforts, tried to erlighten people in Harput, the most important science centre of that time. He wrote some boks on this subject (fort his purpuse) and propounded some ideas about suspicions. Beyzade Ali Rıza Efendi, who is very effective on people around, died just like all human being and was buried in Harput. KeyWords: Science, Harputlu Beyzade Efendi, Ottoman, Culture