Prematüre retinopatisi muayenesi sırasında oluşan ağrının kontrolünde nonfarmakolojik uygulamalarının etkinliklerinin değerlendirilmesi
The Effects of nonpharmacologic application in preterm infant's pain control during premature retinopathy examination
- Tez No: 360132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLÜMSER DOLGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Prematüre, ağrı, prematürelik retinopatisi, ROP, nonfarmakolojik ağrı giderme yöntemleri, Premature infat, pain, retinopathy of prematurity, ROP, nonpharmacologic pain relief methods
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yenidoğan bebekler, yaşamlarının ilk saatlerinden itibaren ağrılı birçok işleme maruz kalırlar. Araştırmamız ağrılı işlemlerden biri olan prematüre retinopatisi muayenesi sırasında oluşan ağrının kontrolünde nonfarmakolojik uygulamalardan kundak-sukroz, kundak-anne sütü ve kundak-distile suyun ağrı algısın azaltmadaki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla deneysel bir tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Haziran-Eylül 2013 tarihleri arasında yatan ve vaka seçim kriterlerine uyan 87 prematüre (29 kundak-sukroz, 29 kundak-anne sütü ve 29 kundak- distile su grubu) bebekten elde edildi. Veri toplamada araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu ve PIPP ağrı ölçeği kullanıldı. Veriler ortalama, standart sapma, frekans ve yüzdelik dağılımlar alınarak ki-kare testi, tek yönlü varyans analiziyle değerlendirildi. Araştırma gruplarını oluşturan preterm bebekler incelendiğinde grupların gestasyon yaşları, doğum kiloları ve baş çevreleri arasında istatistiksel yönden bir fark gözlemlenmedi. Grupların ağrı puanları işlem sırasında kundak-sukroz grubunda 9,1; kundak- anne sütü grubunda 8,45; kundak distile su grubunda ise 8,38'dir. Ortalama ağrı puanları; Araştırma sonucunda; grupların her işlemde ağrı puan ortalamalarının birbirlerine yakın seviyede olduğu, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görüldü (p> ,05). Sonuç olarak uyguladığımız yöntemler dışında ağrının önlenmesinde farklı yöntemlerinde uygulanması ile çalışma tekrarlanabilir.
Özet (Çeviri)
Newborns are exposed to a lot of painful processes from the first hours of life. This study was an experimental design and it was fulfilled to determine the effect of the nonpharmacologic application in preterm infant's pain control during premature retinopathy examination. The data for the research was obtained by 87 preterm neonates (29 swaddle- sucrose, 29 swaddle- breast milk, 29 swaddle- steril water) who were suitable for the case selection criteria and were being cared for in the Neonatal Intensive Care Unit of Istanbul University, Istanbul Medical School,Children's Health and Diseases Depertment, Division of Neonatology over the period June- September 2013. An Information Form and Premature Infant Pain Profile Form were used to get information. The data were evaluted by the chi-square test and done-way variance analysis, standart deviation, frequencies and percentage distribution. During the eye examination pain scores were 9,1 in swaddle- sucrose group; 8,45 in swadle- breast milk; 8,38 in swaddle- steril water. Average pain scores; The results of the reserch showed that all there were no significant differences in average PIPP scores. We recommend different research by using different application in preterm infant's pain control during premature retinopathy examinations.