Nijer'in başkenti Niamey'de aile planlaması hizmetlerinin durumu ve bu hizmetleri etkileyen faktörler, 2013
Situation of family planning services and this services affecting factors in Niamey capital of Niger, 2013
- Tez No: 360426
- Danışmanlar: PROF. DR. GALİP EKUKLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Üreme sağlığı, aile planlaması bilgi düzeyi, aile planlaması yöntem kullanma durumu, 15-49 yaş evli kadın, Niamey'de Aile Planlaması Hizmetleri, reproductive health, contraceptive method, the situation of use of contraceptives, marred women from 15 to 49, family planning services at Niamey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, Nijer'in başkenti Niamey'de yaşayan evli kadınların aile planlaması bilgi ve kullanma durumunu ve bu durumu etkileyen etmenleri irdelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Nijer'in başkenti Niamey'de yaşayan evli 651 603 kadından tabakalı ve rastgele örnekleme yöntemleri kullanılarak 322 kadın seçilmiş, olası sorunlar düşünülerek bu sayı 500'e çıkarılmıştır. Veriler araştırmacılarca geliştirilen 178 soruluk bir veri toplama formuyla Nisan- Haziran 2013 tarihleri arasında araştırmacı tarafından yüz yüze anket uygulama yoluyla toplanmıştır. Niameyli kadınların yaklaşık % 20'si okur-yazar değildir. Evli kadınların yaklaşık % 40'ı 18 yaşından önce evlenmiş, evli her üç kadından biri 18 yaşından önce gebelik yaşamıştır. Kadınların ortalama canlı çocuk sayıları 3.2 dolayındadır. Okuryazar olmayan, eşi okuryazar olmayan, 18 yaşından önce evlenen, 18 yaşından önce gebelik yaşayan ve çalışmayan kadınlar daha fazla gebelik ve doğum yaşamaktadır. Niamey'de yaşayan Kadınların % 92'si bir AP yöntemi bilmekte, % 47'si araştırmanın yapıldığı dönemde bir AP yöntemi kullanmaktadır. En sık kullanılan aile planlaması yöntemi hap'tır.20 yaşından büyük olan, kendisi ve eşi eğitimli olan, 18 yaşından sonra evlenmiş olan ve çalışan kadınlar AP yöntem bilgisi ve kullanımı bakımından daha iyi durumdadırlar. Niamey'de yürütülen bu çalışmada elde edilen sonuçların pek çoğu Nijer genelinden ve Nijer'e komşu ülkelerden daha iyi, ancak gelişmiş ülkelerden daha kötüdür. Özellikle erken yaşta evlilik ve gebelik önemli üreme sağlığı sorunlarına neden olmaktadır. Bu sorunların azaltılabilmesi için başta üreme çağındaki kadınlar olmak üzere topluma sağlık eğitimi verilmelidir. Bu eğitim programlarına adölesanların, genç kızların, bekar kız ve erkeklerin katılımı özendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The study was to define the knowledge and use of family planning of married women living in Niamey capital of Niger. By using stratified and random illustration, in 651 603 women living in Niamey, 322 of them were chosen, by considering the probable problems this number was subtracted to 500. The data were collected face-to-face between April and June 2013 during home visits by the agent. It was detected that 20% of women are illiterate, about 40% of women got married before 18 and 1/3 of them got pregnant before 18. The average birth of each woman is 3.2. Illiterate women, the one who has an illiterate husband, those who got married or got pregnant before 18, and those who do not work are the ones who get more pregnancies and deliveries. 92% of women know at least one contraceptive method and 47% of women were using a family planning method. The most used family planning method is pills. The knowledge and the use of family planning methods is more known by women who are more than 20, literate women, women who have literate husband and the ones who got married after 18 and got a job. The survey has showed that the situation in Niamey is better than the whole country and other neighbor countries. But bad compared to developed countries. Indeed the earlier marriage and pregnancy are the main causes of health production problems.