Congestion control in interonnected computer networks
- Tez No: 3612
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET BARAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Aşırı Yük Kontrolü, Bilgisayar Ağları, Birbirine Bağlı Bilgisayar Ağlan, Pencere Kontrolü, Performans Ölçümü, Congestion Control, Computer Networks, Interconnected Com puter Networks, Window Control, Performance Evaluation
- Yıl: 1988
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bilgisayar ağları çok sayıda kullanıcı tarafından paylaşılan, kaynakları içermektedir. Bu kaynakların kapasitesi sınırlıdır ve kullanıcı istekleri bu kapasiteyi aşarsa, bilgisayar ağlarında aşırı bir yüklenme görülür. Aşırı yüklenme sistem performansının düşmesine sebep olur. Diğer bilgisayar ağlarıyla bağlantısı olan bir ağda iki grup mesaj trafiği görülür. İlk grup ağ içinde üretilen ve transfer edilen mesajlardan oluşur. Diğer grubu ise başka ağlara trans fer edilen veya başka ağlardan gelen mesajlar oluşturmaktadır. Bu tezde ikinci grup trafiğin bir ağın performansı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Geliştirilen bir model üzerinde birbirine bağlı bilgisayar ağlarında ve geçitlerde görülen aşırı yüklenmenin önlenmesinde pencere metodunun etkinliği bilgisayar benzetimiyle incelenmektedir. Aynca pencere büyüklüğünün dinamik olarak değişebildiği bazı algoritmalar önerilmektedir. Bu algoritmalar pencere büyüklüğünün çeşitli ağ kaynaklarının o andaki yüküne bağlı olarak değişebilmesini sağlayarak pencere metodunun aşın yüklenme problemine daha etkin bir çözüm getirmesini sağlamaktadır. Dinamik algoritmalar, statik pencere kontrol metodu ile karşılaştırılmalı olarak incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
A computer network has a collection of resources shared by multiple users. The capacity of the resources is limited, and if the user demands exceed the capacity, the network becomes 'congested'. The congestion causes a degrada tion in system performance. In interconnected networks there are two classes of traffic within a network. One class is the local traffic that is generated and transmitted within the network. The other class is the internetwork traffic transmitted to or from other networks. In this thesis, the effect of inter network traffic on the performance of a network is investigated. Computer simulation of an interconnected network model is provided in order to eval uate the effectiveness of a window-based congestion control mechanism on preventing congestion in gateways and in attached networks caused by the overload of internetwork traffic. Also two dynamic window congestion con trol algorithms are provided and studied. These algorithms provide further control to window mechanism by adjusting the window size in accordance with the availability of the network resources at the destination. Dynamic algorithms are evaluated comparing them with static window control.