Polisitemia vera olgularında JAK2 V617F mutasyon durumunun plazma viskozitesi ile ilişkisinin araştırılması
The relationship between plasma viscosity and condition of JAK2 V617F mutation in patients with polycythemia vera
- Tez No: 361248
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ KOÇAK TOPRAK, DOÇ. DR. EBRU KOCA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Plazma viskozitesi, JAK2 V617F, fibrinojen, eritrosit sedimentasyon hızı, polisitemia vera, Plasma viscocity, JAK2 V617F, fibrinogen, erythrocyte sedimentation rate, polycyhtemia vera
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Polisitemia Vera Olgularında JAK2 V617F Mutasyon Durumunun Plazma Viskozitesi ile İlişkisinin Araştırılması Polisitemia vera, myeloid hücre serisinde klonal proliferasyonla karakterize, çeşitli morfolojik olgunluk ve hemotopoietik etki gösteren kronik bir myeloproliferatif hastalık grubudur. Polisitemia vera diğer myeloproliferatif neoplazmlardan artmış kırmızı kan hücre kitlesi ile ayırt edilir. Bununla birlikte arteriyel ve venöz tromboz öyküsü polisitemia vera hastalarında sıktır. Plazma viskozitesindeki yükseklik bu trombotik komplikasyonların oluşmasındaki sebeplerden biridir. Fibrinojen, immünglobülinler, lipoproteinler plazma viskozitesini belirleyen faktörlerdir. Plazma viskozitesini arttıran herhangi bir durum kan akım hızını yavaşlatır. Yapılan çalışmalarda plazma viskozite değeri, eritrosit sedimentasyon hızı, fibrinojen ve diğer akut faz reaktanlarının yerini tutabilen bir marker olarak değerlendirilmiştir. Plazma vizkozitesi hematokrit, hemoglobin, beyaz kan hücresi ve trombosit sayılarından etkilenmez. Çalışmamızda polisitemia vera hastalarındaki JAK2 V617F mutasyon durumunun plazma viskozitesi ile ilişkisini saptamayı amaçladık. Hastalar JAK2 V617F mutasyonu pozitif ve negatif olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmaya toplam 60 hasta alındı. 31 hastada JAK2 V617F mutasyonu pozitif iken, 29 hastada mutasyon negatifti. Bütün hastalarda 5 cc kadar venöz kan alındı ve takiben plazmanın ayrılması için santrifüj işlemi uygulandı. Plazma viskozite değerleri Brookfield DV– II + Cone Plate Viscometer (Brookfield, Stoughton, MA, USA) isimli cihaz ile ölçüldü. Aynı zamanda hastaların fibrinojen, eritrosit sedimentasyon hızı, albümin, c-reaktif protein, yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ve total protein düzeyleri de çalışmada değerlendirilmiştir. Çalışmamızda gruplar arasında plazma viskozitesi değerleri açısından istatistiki olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır. Plazma viskozite değerleri JAK2 V617F mutasyonu pozitif ve negatif grupta; 1,089±0,126 mPa.sn ve 1,098 ± 0,111 mPa.sn (p=0,782) olarak saptanmıştır. Bu sonuçlara göre çalışmamızda JAK2 V617F mutasyonu pozitif ve negatif olan polisitemia vera hastalarında plazma viskozitesi ile mutasyon durumunun bir ilişkisi bulunamamıştır. Yapılan korelasyon analizlerinde her iki grupta fibrinojen düzeyi ile plazma viskozitesi arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır (r=0,30, r=0,15). Ayrıca yine her iki grupta da eritrosit sedimentasyon hızı ile plazma visozitesi arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,23, r=0,272). Çalışmamaızda polisitemia vera hastalarında JAK2 V617F mutasyon durum ile plazma viskozitesi arasında bir ilişki saptanmamıştır.. Bu çalışma bize plazma viskozite değerinin başta özellikle fibrinojen olmak üzere akut faz reaktanlarından etkilenebileceğini saptamıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between plasma viscosity and condition of JAK2 V617F mutation in patients with polycythemia vera Polycythemia vera is one of the chronic myeloproliferative neoplasms, collectively characterized by clonal proliferation of myeloid cells with variable morphologic maturity and hematopoietic efficiency. Polycythemia vera is distinguished clinically from the other myeloproliferative neoplasms by the presence of an elevated red blood cell mass. Also a history of venous or arterial thromboses is common in polycythemia vera. High levels of plasma viscocity is one the reasons of these thrombotic complications. Plasma viscosity designated by macromolecules like fibrinogen, immunglobulins and lipoproteins. Fluidity of the blood decreases in any condition that causes high levels of plasma viscocity. It has previously been reported that plasma viscosity is valuable and can be a surrogate marker of erythrocyte sedimentation rate, fibrinogen and the other acute phase reactants. It is not affected from, hematocrit, white blood cell and thrombocyte values. In this study we aimed to measure plasma viscocity of the patient with polycythemia vera, which is important risk factor trombosis. Patients are classified into two subgroups as JAK2 V617F mutation positive and JAK2 V617F negative patients. A total of 60 patients were enrolled in the study of 31 were JAK2 V617F positive and were negative. After 5 cc venous blood sample was drawn in all patients, separation of plasma by centrifugation accomplished. Plasma viscocity values measured by Brookfield DV– II + Cone Plate Viscometer (Brookfield, Stoughton, MA, USA) device. Also we have evaluated the fibronogen, albumin, erythrocyte sedimentation rate, c-reactive protein, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein (LDL) and total protein levels in patients We did not find any statistical difference among the groups in the view of plasma viscosity. Plasma viscocity values in JAK2 V617F mutation positive patients and JAK2 V617F mutation negative patients were found to be as follows; 1,089±0,126 mPa.sn and 1,098 ± 0,111 mPa.sn (p=0,782). According to findings of this study, there was no relationship between plasma viscocity levels and condition of JAK2 V617F mutation in polycyhtemia vera. In correlation analyzes; fibrinogen is correlated with plasma viscocity in the two groups (r=0,30, r=0,15). Also erythrocyte sedimentation rate is correlated with plasma viscocity in the two groups (r= 0,230, r=0,272). In conclusion we were unable to demonstate the relationship between plasma viscocity and conditon of JAK2 V617F mutation in patients with polycyhtemia vera. This study shows us plasma viscocity is affected from espacially including fibrinogen and other acute phase reactans.