Nijer'de 2006 yılındaki bebek ölümlerine (0-11) ilişkin risk etmenleri
The risk factors related to infants mortality (0-11 months) in niger in 2006
- Tez No: 361318
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERGÖR, ÖĞR. GÖR. HATİCE ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Niger, infant mortality, risk factors
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bölümü
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
NİJER'DE 2006 YILINDAKİ BEBEK ÖLÜMLERİNE (0-11) İLİŞKİN RİSK ETMENLERİ Özet. Amaç: Nijer'de 2006 yılında gerçekleşen bebek (0-11 ay) ölümlerine ilişkin risk etmenlerini belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma kesitsel bir araştırmadır. Nijer'de 2006 yılında yapılan“Nüfus ve Sağlık Araştırması”nın verisi kullanılarak yapılmıştır. Çocuk veri tabanından anket yapılma tarihine göre 0-11 aylık olan 2164 bebeğin tümü çalışmaya alınmıştır. Veri SPSS 15.0 versiyonu aracılığıyla analiz edilmiştir. Tanımlayıcı bulgular sıklık dağılımları ve ortalama±standart sapmaları ile sunulmuştur. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki belirlenirken tek değişkenli analiz olarak Ki-kare analizi ve t testi, çok değişkenli analiz olarak Lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Son bir yılda 0-11 aylıkken ölen bebek sayısı 169'dur (Binde 78.09). Bebeklerin %57.7'si erkek, %42.3'ü kız bebektir. Bebek ölümlerinin 77'si (%46) yenidoğandır. Bebek ölümleri ile anne öğrenimi, annenin çalışma durumu, bebeğin cinsiyeti, doğum yeri, yaşanan yer, aile ekonomi durumu, etnik yapı, annenin sigara içme durumu, hanede yaşayan kişi sayısı, yaşanan bölge, doğum sıra numarası, baba öğrenimi ve baba çalışma durumu arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır. Annenin yaşının 20'nin altında olması (OR=1.76) ile 35 ve üzerinde olması (1.89), çoklu doğum varlığı (OR=11.71), doğum öncesi bakım almama (OR=1.55) bebek ölümü riskini anlamlı olarak artırmaktadır. Sonuç: Nijer dünyada bebek ölümlerinin yüksek olduğu bir ülkedir. Bebek ölümünde etkili olan faktörler anne yaşının 20'nin altında ya da 34'ün üzerinde olması, çoklu doğum varlığı, doğum öncesi bakım almamadır. Anahtar kelimesi: Nijer, bebek ölümü, risk etmeni
Özet (Çeviri)
THE RISK FACTORS RELATED TO INFANTS MORTALITY (0-11 MONTHS) IN NIGER IN 2006 ABSTRACT Objective: To determine the risk factors related to mortality infants with age of 0-11 months that took place in Niger in 2006. Method: This study was a cross sectional study. This study is done using the data collected by the“ Demographic and Health Survey”that was conducted In Niger in 2006. According to the children's database of the survey, 2164 infants of age 0-11 months have been included in the analysis. The Data is analyzed using SPSS version 15.0 tool . Frequency distributions and descriptive findings are presented as mean±standard deviation. In determining the relationship between dependent and independent variables, as a univariate analysis, Chi-square analysis and t-test and as a multivariate analysis, Logistic regression was used. Results: The number of infants who died at that last year at the age of 0-11 months was 169 (78.09 per thousand ). 57.7% of the babies were male and 42.3% were female. 77 (46%) of infant who died were new born ones. Significant relationship was not found between mothers' educuation status, maternal work condition, the baby's gender, place of birth, place of residence, family economic status, ethnicity, maternal smoking status, , maternal employment status, the baby's gender , place of birth , number of persons living household, living area, birth sequence number, the fathers' education and father work status. The factors affecting infant mortality are maternal age being under 20 (OR=1.76) or above 34 (OR=1.89), the existence of multiple births (OR=11.71) and not receiving prenatal care (1.55). Conclusion: Niger is one of the countries in the world where infant mortality is high . The factors affecting infant mortality are maternal age being under 20 or above 34, the existence of multiple births and not receiving prenatal care.