Bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin yaşadığı mobbingin ruhsal sağlıklarına etkisi
Bi̇r üni̇versi̇te hastanesi̇nde çalişan hemşi̇releri̇n yaşadiği mobbi̇ngi̇n ruhsal sağliklarina etki̇si̇
- Tez No: 361319
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN PARTLAK GÜNÜŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, hemşirelik, ruh sağlığı, Mobbing, mental health, nursing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bölümü
- Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Ezgi Bardakçı, Dokuz Eylül Üniversitesi, [email protected] Giriş: Mobbing hemşirelik için önemli bir sorundur. Mobbingin sonuçları hem hemşireleri hem de kurumları olumsuz etkilemektedir. Amaç: Bu çalışmanın amacı mobbingi etkileyen değişkenleri, mobbingin uygulayıcılarını, hemşirelerin mobbinge tepkilerini ve mobbingin hemşirelerin ruh sağlığı üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Araştırma örneklemini İzmir, Türkiye'de bir üniversite hastanesinde çalışan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 284 hemşire oluşturmuştur. Mobbing davranışlarını değerlendirmek amacıyla İşyerinde Psikolojik Şiddet Davranışları Ölçme ve Geliştirme anketi, hemşirelerin ruh sağlığı açısından risk durumunu değerlendirmek için Genel Sağlık Anketi kullanılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin %21,8'inin işyerinde mobbing davranışlarıyla karşılaştığı, eğitim düzeyi yüksek hemşirelerin mobbing davranışlarına maruz kalma açısından daha riskli olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin en fazla sorumlu hemşireler ve doktorlar tarafından mobbing davranışlarına maruz kaldıkları, hemşirelerin mobbing davranışları karşısında çoğunlukla sessiz kaldıkları belirlenmiştir. Mobbing davranışlarına maruz kalan hemşirelerin mobbing davranışlarına maruz kalmayan hemşirelere göre ruh sağlığı açısından anlamlı düzeyde daha riskli oldukları belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelerin mobbingle ilgili hakları konusunda bilgilendirilmeleri, hemşireleri bireysel ve kurumsal olarak güçlendirecek önlemlerin alınması gerekmektedir. Hemşirelerin kendilerini daha rahat ifade edebilecekleri çalışma ortamına ihtiyaçları bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Mobbing is a major problem for nursing. The results of mobbing have a great effect on both nurses and institutions. Aim: The aim of this present study is to determine the variables affecting mobbing, perpetrators of mobbing, responses of nurses to mobbing, and the impacts of mobbing on nurses' mental health. Methods: A descriptive design was used. The study sample consisted of 284 nurses who worked in a university hospital in Izmir, Turkey, and who agreed to participate in the study. Workplace mobbing behavior scale to evaluate mobbing behaviors , general health questionnaire to evaluate the risk status of nurses in terms of mental health were used. While the workplace mobbing behavior scale was used to evaluate mobbing behaviors, the general health questionnaire was used to evaluate the risk status of nurses in terms of mental health. Results: It was determined that 21.8% of the nurses in the study were exposed to mobbing behaviors and that the nurses with higher education were at higher risk of being exposed to mobbing. The nurses were mostly exposed to mobbing behaviors perpetrated by physicians and head nurses, and unfortunately they kept quiet rather than raise their voice. The nurses exposed to mobbing behaviors were at significantly higher risk of developing mental health problems than were the nurses not exposed to mobbing behaviors. Conclusion: Nurses should be informed about their rights to protect themselves against mobbing behaviors. Measures to strengthen nurses individually and institutionally must be taken. Nurses need to have a working environment where they can express themselves more comfortably .