Graphics on vehicles a survey on application of graphics on three dimensional products
Taşıt araçları üzerindeki grafikler üç boyutlu ürünler üzerindeki grafik uygulamalar konusunda bir inceleme
- Tez No: 36136
- Danışmanlar: PROF. MÜRŞİDE İÇMELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Uygulamalı grafik, Ürün tasarımı, Taşıt grafikleri, Esnek üretim metodları, Applied graphics, Product design, Vehicle graphics, Flexible manufacturing system. IV
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET TAŞIT ARAÇLARI ÜZERİNDEKİ GRAFİKLER ÖÇ BOYUTLU ÜRÜNLER ÜZERİNDEKİ GRAFİK UYGULAMALAR KONUSUNDA BİR İNCELEME S. Nurtan Meral Grafik Tasarım Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof: Mürşide îçmeli Haziran 1994 Bu çalışmada, üç boyutlu ürünlerin üzerindeki grafik uygulamaları gerektiren nedenler ve uygulama biçimleri incelenmiştir. Taşıt araçları üç boyutlu ürünlerin özelliklerini yansıtan bir örnek ürün grubu olarak seçilmiştir. Çoğunlukla iki boyutlu yüzeylerde uygulanan grafik tasarımın, hangi durumlarda ve hangi ölçütler gözetilerek üç boyutlu ürünlerin üzerine taşınabileceği, örnekler üzerinde tartışılarak değerlendirilmiştir. Uygulamanın başarısının, üzerinde uygulama yapılan ürünün tasarım değerlerinin dikkate alınması ile olan ilişkisi ortaya çıkartılmıştır. Diğer bir sonuç ise kişisel ihtiyaç ve beğenilere de yanıt verebilecek ürünlere olanak sağlayan esnek üretim sisteminde, grafik tasarımın ürün çeşitlendirmek için güçlü bir araç olarak kullanılab ileceğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GRAPHICS ON VEHICLES A SURVEY ON APPLICATION OF GRAPHICS ON THREE DIMENSIONAL PRODUCTS S.Nurtan Meral M.FA. in Graphical Arts Supervisor: Prof. Mürşide îçmeli June, 1994 In this study, the reasons that led to the necessities of applications of graphics on three dimensional products and their application types are investigated. Vehicles are selected as an example group to analyze the three dimensional products. The criteria that must be considered while conveying the graphic design -which is often applied on two dimensional media- on to the three dimensional products, are discussed on illustrated examples. It is concluded that the success of the application depends on considering design values of the product. Another conclusion is the importance of graphics as a variation tool in flexible manufacturing systems, which make it possible to manufacture products according to personal needs and tastes.