Manisa ili için sürdürülebilir kent içi ulaşımda mikromobilite incelemesi ve güzergah planlama
Micromobility analysis and route planning in sustainable urban transportation for Manisa province
  1. Tez No: 847780
  2. Yazar: HACER ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAY YILDIRIM UNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikromobilite, Bisiklet, E-skuter, Sürdürülebilirlik, Ulaşım, Manisa ili, Micromobility, Bicycle, E-scooter, Sustainability, Transportation, Manisa province
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
İnsanoğlu birtakım temel ihtiyaçlar dâhilinde, geçmişten günümüze sürekli bir noktadan başka bir noktaya yer değiştirme içerisindedir. Konforlu, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir ulaşım sağlama isteği, bu hizmetin her daim gelişime açık olmasını sağlamıştır. Bu gelişimi sürdürülebilir şekilde sağlamak, kaynakları koruyup gelecek nesillere aktarmak, sürdürülebilir ulaşım ağını arttırmak ile gerçekleşmektedir. Çalışmada, Manisa ili sürdürülebilir kent içi ulaşımda mikromobilite incelemesi ve güzergâh planlaması yapılmıştır. Kent merkezinde mevcut olan bisiklet yollarına ek, mikromobilite yol ağı tasarlanmıştır. Kentin genel özellikleri, iklimi, topografik yapısı, demografik özellikleri ve ulaşım alternatifleri göz önüne alınarak, mikromobilite yol tasarımına uygun olduğu tespit edilip, çeşitli tasarımlar yapılmıştır. Kısa ve orta mesafelerde motorlu taşıt kullanımını azaltmak için tasarlanan mikromobilite yolu tasarımı için halk anketine başvurulmuştur. Önerilen iki güzergâhtan ikincisi popüler olarak tercih edilmiştir. Ayrıca, kent sakinlerinin mikromobilite taşıtlarına bakış açısını öğrenmek için oluşturulan anket, grafiklerle değerlendirilmiştir. Tasarlanan güzergâh incelenerek yol genişliğine göre sekiz tip oluşturulup, eğim kriterlerine bakılmıştır. Eğimin yönetmelik şartlarını taşıdığı görülmüştür. Tüm tipler için ayrı ayrı mevcut tip kesitler çizilmiştir. Refüj, kaldırım ve taşıt yolları daraltması yapılarak tasarlanan mikromobilite yolu tip kesiti de gösterilmiştir. Güzergâhın yaklaşık maliyeti hesaplanmıştır. Sonuç olarak, sürdürülebilir çevre dostu ve ekonomik olan, toplu taşıma ile uyumlu, motorlu taşıt trafik yoğunluğunu azaltacak bu mikromobilite yol tasarımının kent merkezine uygulanması, kentin özellikleri ile uyuşmakta ve yaklaşık hesaplamalar yapıldığında yönetmeliğe uygunluğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Human beings are constantly moving from one point to another, from past to present, within the scope of some basic needs. The desire to provide comfortable, fast, economical and reliable transportation has ensured that this service is always open to improvement. Achieving this development in a sustainable way is achieved by protecting resources and transferring them to future generations and increasing the sustainable transportation network. In the study, micromobility analysis and route planning were carried out in sustainable urban transportation in Manisa province. In addition to the existing bicycle paths in the city center, a micromobility road network was also designed. Various designs were made after determining that they were suitable for micromobility road design, taking into account the general characteristics of the city, climate, topographic structure, demographic characteristics and transportation alternatives. A public survey was consulted for the design of the micromobility road, which is designed to reduce the use of motor vehicles over short and medium distances. The second of the two routes designed was popularly preferred. In addition, information was collected by analyzing the survey with graphics to learn the city residents' perspective on micromobility vehicles and measure their needs. By examining the designed route, eight types were created according to road width and slope criteria were examined. It has been observed that the slope meets the regulations. Existing cross-sections have been drawn separately for all types. The cross-section of the micromobility road designed by narrowing the refuges, pavements and roadways is also shown. The approximate cost of the route has been calculated. As a result, the application of this micromobility road design, which is sustainable, environmentally friendly and economical, compatible with public transportation and will reduce motor vehicle traffic density, to the city center is compatible with the characteristics of the city and when approximate calculations are made, it is seen to be in compliance with the regulation.