Çocukluk çağındaki hipospadias onarımının adölesan dönemde beden algısı ve psikososyal uyum üzerine etkisi
Hypospadias repair in childhood effects on body perception and psychosocial adjustment in adolescents
  1. Tez No: 361532
  2. Yazar: NİL BRUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM BUZLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Adolescent, hypospadias, body perception, psychosocial adjustment
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Araştırma çocukluk çağında hipospadias onarımı yapılmış adölesanların beden algıları ile psikososyal uyumlarını incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini araştırmaya alınma kriterlerine uyan 107 araştırma grubu ve 107 karşılaştırma grubu olmak üzere toplam 214 adölesan oluşturdu. Araştırma verileri; Adölesanların Tanıtıcı Özelliklerini Belirleme Formu, Hastalık Bilgi Formu ve Vücut Algısı Ölçeği, 11-18 Yaş Gençler İçin Kendini Değerlendirme Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, frekans, t testi, Ki-kare, Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Pearson ve Spearman korelasyon testi kullanıldı. Adölesanların bireysel, ailevi özellikleri ve psikolojik sağlık durumları dikkate alındığında, grupların birbirine benzer olduğu görülmektedir. Sadece karşılaştırma grubu adölesanların annelerinin eğitim düzeylerinin araştırma grubuna göre daha yüksek olduğu saptandı. Adölesanların vücut algısı ölçeği puanları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulunmazken, genital görünümlerine ilişkin alt maddelerinin karşılaştırılmasında ileri derecede anlamlı fark bulundu. Adölesanların psikososyal uyumları incelendiğinde, araştırma grubunun karşılaştırma grubuna göre problem davranış puan ortalamalarının daha yüksek olduğu, sosyal yeterlilik alanı puanlarının ise daha düşük olduğu saptandı. Sonuç olarak, hipospadias onarımının beden algısını olumsuz yönde etkilediği ve adölesanların psikososyal uyum yapmalarında zorlanmalara neden olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler : adölesan, hipospadias, beden algısı, psikososyal uyum
Özet (Çeviri)
The study was designed in descriptive in order to review hypospadias repair of childhood psychosocial adjustment with body perception of adolescents. The samples of the research consist of fulfilled the inclusion criteria of the study sample included 107 research groups and 107 comparison group consisted of 214 adolescents. The research data; was collected with Descriptive Characteristics Determining the Form of Adolescents, Disease Information Form and Body Image Scale, 11-18Youth-Self ReportForm. Data were evaluated, percentiles, frequency, t-test, Chi-square, Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Pearson and Spearman correlation test were used. Adolescents individual, familial characteristics and psychological state of health, given groups is seen to be similar to each other. Only a comparison group of adolescent mothers' education level was found to be higher than in the study group. Adolescents' perception of body scale scores compared no difference between the groups, sub-items related to perception of genitals highly significant difference was found in the comparison. When we examine the psychosocial adjustment of adolescents, research group than the comparison group had higher mean scores of behavior problems, social competence domain scores were found to be relatively lower. Consequently of hypospadias repair that negatively affects on body perception and psychosocial adjustment.