Design considerations in multipurpose space of preschool educational environments
Okul öncesi çok amaçlı eğitim ortamlarında tasarım kriterleri
  1. Tez No: 36154
  2. Yazar: ELÇİN ÖZYURT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim Ortamları, Ergonomi, Alan Planlama, Tasanm Kriterleri, Mobilya, Preschool Educational Environments, Ergonomics, Space Planning, Design Criteria, Furniture
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET OKUL ÖNCESİ ÇOK AMAÇLI E?İTİM ORTAMLARINDA TASARIM KRİTERLERİ Elçin Özyurt İç Mimarlık ve Çevre Tasannu Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Halime Demirkan Haziran, 1994 Bu çalışmada okul öncesi eğitim ortamlarının, çocuk gelişimini destekleyen tasarım şartlan tüm yönleri ile incelenmiştir. Okul öncesi ortamları için gerekli tasarı kriterlerini belirleyebilmek amacıyla erken çocukluk dönemi özellikleri araştırılmıştır. Ayıca, mekan planlamasını etkileyen eğitim felsefesi ve çevrenin çocuk üzerindeki psikolojik etkileri de belirtilmiştir. Bu yapı içerisinde, okul öncesi eğitim ortamlarının tasanm şartlan; etkinlik alanları, plan seçenekleri, ve ortamı oluşturan mobilya birimleri başlıkları altında incelemiştir. Son olarak, uygun bir eğitim ortamı için gerekli genel tasanm kriterleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN CONSIDERATIONS IN MULTIPURPOSE SPACE OF PRESCHOOL EDUCATIONAL ENVIRONMENTS Elçin Özyurt M. F. A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor Assist. Prof. Dr. Halime Demirkan June, 1994 Design requirements of preschool educational environments that support all aspects of child development are examined in this study. In order to determine the design criteria for preschool educational environments, the characteristics and the properties of early childhood are investigated. Additionally, educational philosophy and psychological influences of environment which affect the physical organization are stated. Within this framework, design considerations of preschool educational environments are discussed under the issues of activity places, alternative organizations, and items of furniture which build up the environment. Finally, general design criteria which are necessary for a comfortable education environment are pointed out.