Baba-bebek bağlanma durumu ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of father-baby attachment and fathers that effect this condition
  1. Tez No: 361542
  2. Yazar: SERMİN DİNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAP BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Attachment, Father, Infant, Parents, Nurse
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırma, baba-bebek arasındaki bağlanma durumunu ve etkileyen faktörleri belirlermek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma verileri, İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sağlam Çocuk Polikliniğine Mart-Haziran 2012 tarihlerinde başvuran 6 aylık bebeği olan 95 babadan elde edildi.Veri toplamada araştırmacı tarafından hazırlanan Anket formu ve Güleç (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan Baba-Bebek Bağlanma Ölçeği (B-BBÖ) kullanıldı. Veriler; ortalama, standart sapma, sayı ve yüzdelik, t testi, ANOVA, pearson korelasyon testi ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda; babaların yaş ortalamasının 32,78±4,17 yıl olduğu, çoğunlukla üniversite mezunu olduğu, özel sektörde çalıştığı, iki çocuğa sahip olduğu bulundu. Eğitim düzeyi yüksek olan, kamuda çalışan ve maddi durumu iyi olan babaların B- BBÖ den aldıkları puanın anlamlı düzeyde yüksek olduğu görüldü (p< ,05). Çocuk sayısı arttıkça B-BBÖ den alınan puan ortalamalarının düştüğü, bunun yanında kendi çocukluğunu iyi geçiren, çocuğunun fiziksel ihtiyaçlarına yardım eden, çocuğuyla 5 saat ve üzeri zaman geçiren ve bundan keyif alan babaların ölçekten aldıkları puan ortalamalarının da anlamlı düzeyde yüksek olduğu bulundu (p< ,05). Çocuğun sağlıklı şekilde büyüme ve gelişmesinde, anneler kadar babalarda önemli bir role sahiptir. Bu nedenle sadece anne-bebek ilişkisi değil, baba-bebek arasındaki ilişkide gözlenmeli ve desteklenmelidir. Anne ve babaların ebeveyn bebek ilişkisi ve sonuçları konusunda bilinçlendirilmesi, bu konuda oluşacak sorunları önlemeye katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler : Bağlanma, Baba, Bebek, Ebeveyn, Hemşire.
Özet (Çeviri)
The research, Paternal-İnfant attachment between the state and the affecting factors appear to have been made as descriptive and sectional. The research data, Istanbul University Cerrahpaşa Medicine of Faculty Department of Pediatrics Healthy Children admitted to polyclinic in March-June 2012, 95 fathers of infants from 6 months of age were obtained. Data collection questionnaire prepared by the researchers and Gulec (2010) adapted to Turkish by the Paternal-Infant Attachment Questionnaire (PPAQ) was used. Data; The mean, standard deviation, number and percentage, t-test, ANOVA, Pearson's correlation test were evaluated. As a result of the research these information below, were determined: average age of fathers is 32,78±4.17, mostly these fathers are University Graduates, they work in private sector and have two children. With high levels of education, public employees and the financial situation of fathers with good scores taken from PPAQ level was found to be significant (p < ,05). The number of children increases, PPAQ taken from the average score of the falls, as well as his own childhood, a good pass, the child's physical needs, helping with a child 5 hours and higher spending time and enjoying this area of the fathers taken from the scale mean score was also significantly higher were found to be (p < , 05). Fathers have an important role in growth and development of their children, as their mothers have. Therefore, not only the mother-infant relationship, the relationship father- infant must be observed and should be supported. Mothers and fathers express opinions of th parent-infant relationship and results in raising awareness on this issue will contribute to the prevention of problems will occur.