Tip 2 diyabet hastalığında MDR1 gen polimorfizmlerinin incelenmesi
Investigation of the MDR1 gene polymorphisms in TYPE 2 diabetes mellitus
  1. Tez No: 361541
  2. Yazar: ÖZLEM KARATOPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, MDR, polymorphism, lipid
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Diabetes mellitus, açlık kan glukozunun yüksekliği ve buna eşlik eden lipid ve protein metabolizmasındaki bozukluklar ile karakterize metabolik bir hastalıktır. ABC transporter ailesinden olan multidrug resistans l (MDR1/ABCB1) geni hücre membranında P-glikoproteinini kodlamaktadır. Bu protein ATP bağımlı olarak çalışan ve hücredeki toksik veya endojen maddeleri, ksenobiyotikleri ve anti-kanser ilaçları aktif olarak hücre dışına atan bir membran transport pompasıdır. MDR1 geni 26. eksonunda tek nükleotid polimorfizmi insanlar arasında P-glikoprotein ekspresyonunda farklılıklarına yol açmaktadır. Yapılan çalışmalarda MDR 1236T varyant allelini taşıyan bireylerin total ve LDL kolesterollerinde büyük ölçüde azalma gözlenmiştir. Bu bilgiler doğrultusunda çalışmamızda MDR gen polimorfizmlerinin diyabetik hastalardaki dislipidemi üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca uygun olarak 77 hasta ve 75 kontrolde MDR1 genotiplerinin tayini PCR-RFLP metodu kullanılarak tespit edilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda MDR1 C3435T ve C1236T genotip ve allel dağılımlarını incelediğimizde gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Ancak hasta grubunda C1236T mutant tip T alleli taşıma oranında istatistiksel olmayan bir artış olduğu saptanmıştır (OR:1,86). Ayrıca çalışma gruplarımızda ilgili genlere ilişkin bağlantı analizi yapıldığında MDR1 C3435T C ve C1236T C allelleri arasında zayıf bağlantı gözlenmiştir. MDR gen polimorfizmlerini biyokimyasal parametrelere göre incelediğimizde MDR1 C3435T genotipleri açısından hasta grubunda bir farklılık gözlemlenmezken, kontrol grubunda TT genotipine sahip bireylerin CT genotipine sahip bireylere gore vücut kitle indekslerinin arttığı saptanmıştır. Çalışmamız MDR1 polimorfizmleri ve tip2 diyabet ilişkisinin incelendiği öncü çalışmalardan biridir ve sonuçların istatistiksel olarak anlamlılığın artması için daha geniş örnek katılımına ihtiyaç duyulmaktadır.Anahtar Kelimeler : Diabetes Mellitus, MDR, polimorfizm, lipid
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus (also known as sugar diabetes or simply as diabetes) is mostly originated from the lack of insulin production in the body, its inadequate production that can not fullfill the whole need of the body or the inefficiency of the produced insulin. It is obvious that insulin has a regulatory effect on lipids as well as glucose metabolism and in this sense, other metabolisms can be considered. These metabolisms are dependent to the type and control of the lipid and the level of the insufficiency of the insulin. ABC transporters family is the largest family of transmembrane proteins that transport various metabolites such as lipids, steroils and drugs through the cellular membrane by using ATP. ABCB1/MDR1 is a 170-kDa transporter protein named P-glycoprotein (P-gp) that has been associated with the transport of cellular lipids and drugs. Constitutive expression of P-gp transporter in normal tissues has been shown to play an important role in drug disposition and response. MDR1 substrates is an SNP in exon 26 3435C>T. Which does not result in an amino acid change. Studies have been observed, carriers of the ABCB1 1236T variant allele had a greater reduction in total cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol. In the light of this knowledge, our study is aimed to investigate the effect of C3435T and 1236T gene polymorphisms on the dislipidemia of diabetic patient. According to this purpose, PCR-RFLP method is used for 77 patients and 75 control to determine MDR1 genotype. At the end of experimental studies, there is no statistical differences about MDR1 C3435T and C1236T genotype and allele range between our inspected groups. However, C1235T mutant type T allele range is increased statistically insignificant on a patient group. Likewise, poor connection observed between MDR1 C3435T C and 1236T C alleles according to connection analyse. MDR gene polymorphism analised under biochemical parameters, there is no differences between MDR1 C3435T types on the patient groups, but on control group individuals who have TT genotype BMI increased according to CT genotype. Our study is one of the pilot project about MDR1 polymorphism and tip2 diabetes mellitus connection and excessive samples are needed for increasing statistical significancy.