Ankilozan spondilitli hastalarda interlökin-23 reseptör geni polimorfizminin araştırılması
Investigation of interleukin-23 receptor gene polymorphism in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 361579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜJGAN ÖZDEMİR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Genetik, Moleküler Tıp, Physical Medicine and Rehabilitation, Genetics, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit (AS), HLA-B27, IL-23R geni, polimorfizm, Ankylosing spondilit (AS), HLA-B27, IL23R gene, polymorphism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Ankilozan spondilit (AS) [MIM 106300], omurga ve sakroiliak eklemlerde inflamasyonla karakterize kronik ve ilerleyeci inflamatuar bir hastalıktır. AS'nin gerçek etiyolojisi bilinmemekle birlikte patogenezinde genetik ve çevresel faktörler rol oynamaktadır. AS'li hastaların %90'nında HLA-B27 pozitif olduğu bilinmekle birlikte, HLA-B27 AS gelişiminden sorumlu genetik risk faktörlerinin 1/3'den daha azını oluşturur. HLA-B27 dışında birçok genetik faktörün, AS gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmada, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'na başvuran AS'li hastalardaki HLA-B27 aleli (+/-) dağılımı ve IL23R geni rs11209032 polimorfizmi ile AS arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmamıza, Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran ve 2002 Modifiye New York Kriterlerine göre AS tanısı almış 106 (18 kadın / 89 erkek) hasta ve sağlıklı 82 (12 kadın / 70 erkek) birey dahil edilmiştir. AS'li hastalardaki HLA-B27 aleli (+)/(-) dağılımı ters hibiridizasyon yöntemi, hasta ve sağlıklı bireylerde IL23R geni rs11209032 polimorfizmi genotiplendirilmesi eş zamanlı PCR yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmamızda AS'li hastaların 69'unda (%65.1) HLA-B27 aleli pozitif, 37'sinde (%34.9) HLA-B27 aleli negatif olarak bulundu. Çalışmamızda IL23R geni rs11209032 polimorfizmi genotip frekansı kontrol grubunda GG %34.1, GA %53.7 ve AA %12.2 olarak, AS'li hastalarda GG %31.1, GA %50.9 ve AA %17.9 olarak belirlendi. Olgu grubunda G alel frekansı %56.6 ve A alel frekansı %43.4 olarak, kontrol grubunda G alel frekansı %60.98 ve A alel frekansı %39.02 olarak bulundu. IL23R geni rs11209032 polimorfizmi alel ve genotip frekansları açısından kontrol ve hasta grubu arasında fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak; çalışma grubumuzda ankilozan spondilit hastalığı ile IL23R geni rs11209032 polimorfizmi arasında bir ilişki olmadığı belirlendi
Özet (Çeviri)
Ankylosing spondilit (AS) [MIM 106300], is a chronic progressive inflammatory disease characterized by inflammation of sarcoiliac and spine joint. Although the exact pathogenesis and etiology of AS remains unknown, there are significant outcomes suggesting that genetic factors and certain environmental factors are involved in its development. HLA-B27 positive individuals constitute %90 of AS's while HLA-B27 only partly accounts for the genetic predisposition to this disease. It is also suggested that non-HLA genes may be involved in the development of AS. In this study, distribution of HLA-B27 alleles (+/-) and IL-23R gene rs11209032 polymorphism were investigated among patients who applied to Afyon Kocatepe University, Faculty of Medicine, Department of Physical Therapy and Rehabilitation. The study sample comprised 106 (18 women, 89 men) AS patients who diagnosed 2002 New York criteria's and 82 healthy controls (12 women, 70 men) admitted to Afyon Kocatepe University, Faculty of Medicine, Department of Physical Medicine and Rehabilitation. Distribution of HLAB27 alleles (+)/(-) in AS patients were observed by reverse hybridization technique and genotyping of IL23R rs11209032 polymorphism of AS patients and healty controls was performed by real time PCR. According to obtained results, there were 69 AS patients with HLA-B27 positive (%65.1) and 37 patients with HLA-B27 negative (%34.9). Distribution of rs11209032 genotype frequencies in control group were 34,1% for GG, 53,7% for GA and 12,2% for AA and distribution of rs11209032 genotype frequencies in the AS group were 31,1% for GG, 50,9% for GA and 17,9 for AA. G and A allele frequencies in AS patients were 56,6% and 43,4% respectively, and G and A allele frequencies in controls 60,98% and 39,02% respectively. There were no significant differences between AS patients and controls in terms of genotype frequencies of IL23R gene rs11209032 polymorphism. Consequently, there is no association between AS and IL23R rs11209032 polymorphism for this study group.