Azerbaycan şairi Semed Vurğun'un Vaġif adlı tiyatro eserinin dil incelemesi
Language review of Azerbaijan poet Semed Vurğun's theatre work Vaġif
  1. Tez No: 361643
  2. Yazar: BAYRAM HAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEHRABANI ALLAHVERDİYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro Eseri 1, Erzurum-Kars Ağzı 2, Türkiye Türkçesi 3, Dil bilgisi 4, Atasözleri 5, Theatre Work 1, The Dialect in Erzurum-Kars 2, Turkey Turkish 3, Grammar 4, Proverbs 5
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma, Azerbaycan halk edebiyatı şairi Semed Vurğun'un“Vaġif”adlı tiyatro eserinin dil bilgisi yönünden incelenmesi amacını taşımaktadır. Çalışmada, tiyatro eserindeki kelimeleri ve cümleleri ses bilgisi, yapı bilgisi ve cümle bilgisi başlıkları altında Türkiye Türkçesiyle olan benzerlikleri ve farklılıkları göz önünde bulundurarak karşılaştırması yapılmıştır. Tiyatro eserinde karşılaştırma yoluyla çözümlemelerin yapılması neticesinde, Azerbaycan Türkçesinin Erzurum-Kars ağzıyla benzerlikler taşıdığı tespit edilmiştir. Bölgesel olarak birbirine yakın bulunan yerlerin kültürlerinin yanı sıra konuştukları dilin de birbiriyle etkileşimde bulunmaları kaçınılmazdır. Bu yönden, eserdeki Azerbaycan Türkçesinin, çoğu bakımdan Türkiye Türkçesiyle benzerliği olduğu görülmektedir. 1937'de yazılmış olan tiyatro eserindeki atasözleri, kelime grupları, Azerbaycan'da hâlâ kullanılmaktadır. Bu bakımdan eser güncelliğini korumaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is intended to examine in terms of grammar of Azerbaijan folk literature poet Semed Vurğun's theatre work“Vaġif”In study, took into account the similarities and differences with Turkey Turkish made compared to words and sencentes under the titles of phonetic, structure and sentence information in the theatre work. As a result of analyzes by comparing in theatre work was defined that Azerbaijan Turkish carried similarities with the dialect in Erzurum-Kars. It is inevitable of close to each other regional language spoken as well as the cultures interact with each other. In this way, in work of Azerbaijan Turkish seem to have similarities with Turkey Turkish in many ways. Proverbs, word groups in the theatre work which was written in 1937 are still used in Azerbaijan. In this regard, work is keep up to date.