Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ilişkileri (2000 - 2010)
Turkey and Iraq Kurdistan Regional Goverment relations (2000 - 2010)
- Tez No: 361738
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR BERAT ÖZİPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kuzey Irak, Barzani, Enerji, Iraq Kurdistan Regional Government, North Iraq, Barzani, Energy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Güvenlik gerekçeleriyle ihmal edilmiş bir bölge olan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile olan ilişkilerde, Türkiye'nin özellikle 2005 yılında attığı demokratikleşme reformlarıyla değişimeler yaşanmıştır. İki bölge arasında siyasi alanda artan işbirliği, özel sektörün bölgeye yatırımlarını arttırıcı bir etki yaratmış ve Türkiye'nin dış ticaret hacminde IKBY, 2005'ten sonra giderek yükselmeye başlamıştır. Çalışmamızda Türkiye-IKBY arasında diplomatik ve siyasi ilişkiler ele alınmış ve iki ülke arasındaki ticari ve enerji alanında ilişkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been some changes in the relationship between Turkey and Iraq Kurdistan Regional Government, which is disregarded because of security reasons, especially since 2005 by Turkey's democratical reforms. This political collaboration between two regions has an effect on private sector investment in the region and IKRG has expanded on Turkey's international trade volume since 2005. In this study, it is observed the diplomatic and political relationship between Turkey and IKRG. Also, it is analyzed commercial and energy relationship between two countries.