Uluslararası pazarlamada kültürel unsurların önemi ve Azerbaycan araştırması
Importance of cultural norms in international marketing and analysis of Azerbaijan
  1. Tez No: 361739
  2. Yazar: HASAN BARDAKÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAHRAMAN ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Unsurlar, İthalat, İhracat, Azerbaycan, Tüketici Davranışları
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Genellikle uluslararası ticari faaliyetlerde firmaların ve pazarlamacıların başarısız olmasının en önemli sebebi kültürel unsurların çok iyi bilinmemesinden kaynaklanmakta ve uluslararası rekabetle başa çıkabilmenin en kaçınılmaz yolu ise diğer kültürleri anlamaktan geçmektedir. Bu unsurların, yani kültürel özelliklerin tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilediği artık bilinen bir gerçektir. Ancak; tam olarak algılanamayan kültürel farklılıklar, firmalara dezavantajlar getirmektedir. Bu çalışmada kültürel unsurların analiz edilmesine yönelik olarak anket yapılmış ve Azerbaycan kültürü incelenmiştir. Yine Azerbaycan'ın demografik, siyasi ve ekonomik yapısı araştırılarak, kültürel ve demografik özellikleri ile Azerbaycanlı tüketicilerin davranışları arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışma ile Türkiye ve Azerbaycan arasında son dönemlerde artan ticarette oluşabilecek kültürel olumsuzlukların en aza indirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca Azerbaycan'daki tüketicilerin satın alma davranışlarının tespit edilip Türkiye ile Azerbaycan arasında ithalat ve ihracat yapmayı düşünen pazarlama yöneticilerine bu konuda yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
The main reason why marketing firms fail in international commerce is usually the lack of information of the other cultures. It is thought that it is indispensable to understand cultural norms if the firms want to play a competitive role in international rivalry. It is a common sense that cultural norms and values are one of the crucial factors that affect the consumer behavior and it could be regarded as a disadvantage for the marketing firms not to abide by these particular norms. In this work it has been surveyed to analyze Azerbaijani culture and it has been determined how Azerbaijani consumers tend to purchase, regarding the economical and demographic features of the culture. Related data has been analyzed in SPSS programme. The main purpose of the thesis is to show how the ongoing cultural conflicts between Turkey ad Azerbaijan could be decreased. It also aims to help the certain marketing management on the importation and exportation of the goods between Turkey and Azerbaijan.