Uzay turizmi: Kazakistan'ın uzay turizmi alanındaki potansiyeli üzerine bir analiz
Space tourism: Analytical review of the capacity of Kazakhstan in the sphere of space tourism
- Tez No: 361781
- Danışmanlar: PROF. DR. MİTHAT ZEKİ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Uzay Turizmi, Orbital Uzay Turizmi, Suborbital Uzay Turizmi, Kazakistan, Baykonur Uzay Üssü, Space Tourism, Orbital Space Tourism, Suborbital Space Tourism, Kazakhstan, Launch Center of Baikonur
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Uzay turizmi, insanların büyük bir çoğunluğu için sadece füturistik bir kavramdır. Oysa uzay turizmi, uzay endüstrisinin sahip olduğu altyapı ve mevcut uzayla ilgili faaliyetleri üzerinden hizmet sunmakta olan bir turizm çeşididir. 2001 yılında Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya gönderilen ilk uzay turisti Dennis Tito uzay turizmini başlatmıştır. Bu çalışmanın amacı, uzay turizminin özelliklerini inceleyerek uzay turizmi yaklaşımının akademik çerçevesini oluşturmak ve Kazakistan'ın uzay endüstrisi üzerinden uzay turizmini geliştirme potansiyelini belirlemektir. Çalışma yöntemi, ÜZFT analizidir. ÜZFT analizi sayesinde adı geçen ülkenin uzay endüstrisinin üstün yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri incelenmiştir. Bu analiz sonucunda Kazakistan'ın uzay turizmi potansiyelinin olup olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A large majority of the people think that space tourism just futuristic concept. However, space tourism, is a kind of tourism, which owes infrastructure of space industry and existing space-related activities out of which provides services to the aerospace industry. In 2001 the first space tourist Dennis Tito was sent into space from the Kazakh launch center of Baikonur and he was started the space tourism. Baikonur Space Center plays the most important role in World's Space tourism. The purpose of this thesis is to create a space tourism academic framework of the approach by examining the properties of space tourism and to determine the development potential of space tourism through Kazakhstan space industry. The method of work is SWOT analysis. Through the SWOT analysis were considered strengths and weaknesses, opportunities and threats of country's space industry. As a result of this analysis was defined potential of space tourism in Kazakhstan.