Siyasal iletişim ve kamuoyunu ikna politikası bağlamında akil insanlar olayı
Evaluating committee of wise men case in the context of political communication and persuading public opinion
- Tez No: 361792
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEYDA ILGAZ BÜYÜKBAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Akil İnsanlar, Yazılı Basın, Kamuoyu, Kanaat Önderi, Entelektüel, Eleştirel Söylem Analizi, Seçkin, Kitle İletişim Araçları, Akil İnsanlar, Printed Media, Public Opinion, Opinion Leader, Intellectual, Critical Discourse Analysis, Eminent, Mass Media
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Çalışmamızın amacı, Akil İnsanlar uygulamasının yazılı basında ne şekilde ele alındığını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Zaman gazetesi üzerinden muhafazakâr-sağ basın ve Hürriyet gazetesi üzerinden ana akım basınının Akil İnsanları hangi ideolojik ve söylemsel düzeyde ele aldıkları, haberlerinde ne gibi aktörleri, yadsımaları, argümanları ve değerleri ne şekilde çerçevelediklerini ortaya koymak bizim sorunsalımızı oluşturmaktadır. Çalışmada eleştirel ve ideolojik söylem analizlerinden esinlenerek Nisan ve Mayıs 2013 tarihlerinde yazılı basında yer alan haberler tek tek ele alınmış, incelenmiş ve sonuca ulaşmaya çalışılmıştır. Çalışmanın teorik ve kavramsal bölümlerinde ise Akil İnsanların entelektüel, kanaat önderi ve seçkin olarak kabul edilip edilmeyeceği tartışılmıştır. Konuya ilişkin olarak literatür taraması yapılmış ve bu kavramların tanımları, birbirleriyle, toplumla ve iktidarla olan ilişkileri üzerinde durulmuştur. Entelektüelin halkların çıkarları doğrultusunda gerekirse iktidar ve ideolojisiyle çatışma içerisinde olması gerektiği iddia edilmiştir. Tartışmanın temelinde, yazılı basının bu haberleri belirli ideolojik ve söylemsel kalıplar çerçevesinde ele alarak belirli bir ideoloji doğrultuda çerçevelediği ve öne çıkardığı görüşü yer almaktadır. Nitekim son bölümde yapılan analiz ve değerlendirmeler sonucunda sadece sorunsal doğrulanmamış, aynı zamanda Türkiye gibi demokrasi, basın ve ifade özgürlüğü, insan hakları kavramlarının gerekliliklerinin uygulanması noktasında sorun yaşanılan ülkelerde, basının bu sorunsallaşmaların temelinde yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the way Committee of Wise Men was covered in printed media. Thus, study's research question is how conservative-right press through the example of Zaman newspaper and mainstream press through the example of Hurriyet newspaper covered Committee of Wise Men on which ideological and discoursive level and how they framed what sort agencies, denials, arguments and values. In this study, conducting an analysis based on critical and ideological discourse analysis on the Committee of Wise Men coverage of abovementioned newspaper at the date range of April and May of 2013, I endeavored to arrive at a conclusion. In the theoritical part of the study, it is discussed whether Committee of Wise Men can be categorized as intellectual, opinion leader or elite. Relating to the matter, literature search has been made, deliberating over these concepts definitions and the relations of these concepts with society and government. A real intellectual, if necessary, should be in conflict with government and its ideology for the interest of public. As a conclusion it can be said that printed media frames news and brings them to the fore according to certain ideological and discoursive patterns. However, the research question which has been approved through analysis and evaluations made in the final chapter is not the only thing that matters, but also it is unearthed that the press is a part of research question, considering Turkey is a counrty that has a massive problems on the implementation of democracy, press and speech freedom and human rights.