Gelibolulu Mustafa b. İbrahim ve Zubdetu'l-Emsâl adlı eseri
Mustafa b. İbrahim of Gallipoli and his work's Zubdat al-Amsâl
  1. Tez No: 361791
  2. Yazar: TURGAY GÖKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Atasözleri, Zubdetu'l-Emsâl, Gelibolulu Mustafa bin İbrahim, Yazma Eserler, Arap Edebiyatı, Arabic Proverbs, Zubdat al-Amsâl, Mustafa bin Ibrahim of Gallipoli, Manuscripsts, Arabic Literature
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Çalışmamız XVII. yüzyılda yaşamış Osmanlı âlimlerinden biri olan Gelibolulu Mustafa bin İbrahim'in tespit edebildiğimiz iki eserinden biri olan Zubdetu'l-Emsâl'e dairdir. Amacımız, atasözleri ile alakalı bu eseri bilim dünyasına tanıtmak ve özellikle son dönemlerde uluslararası kongrelerde ve sempozyumlarda ilgi çekmeye başlayan atasözlerine ilişkin çalışmalara bir nebze de olsa katkıda bulunmaktır. Arap atasözleri ile ilgili olan çalışmamız, giriş ve üç ana bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında mesel'e dair geniş bir şekilde bilgi verilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde müellifimiz olan Gelibolulu Mustafa bin İbrahim'in hayatı, eserleri, edebi şahsiyeti ve tez konumuzu oluşturan Zubdetu'l-Emsâl adlı eser hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise metin tesisinde izlediğimiz metot ve eserin tavsifi yer almaktadır. Üçüncü bölümde de eserin tahkikli metni bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study focuses on Zubdat al-Amsâl, one of the two known works of 17th century scholar Mustafa bin Ibrahim of Gallipoli. Our aim is to introduce this work on the proverbs to the academic world and to contribute to the studies regarding the proverbs, which recently started to attract attention especially at international congresses and symposiums. Our study regarding the Arabic proverbs comprises of an introduction and three main sections. In introduction we sought to give broad information about the proverb. In the first section we sought to give information about the author Mustafa bin Ibrahim of Gallipoli, his life, works, literary personality, and about the work, namely Zubdat al-Amsâl, which constitutes the subject matter of our thesis. In the second section we have described the method, trough which we have established the text, and of the work. Finally in the last section the verified text of the work is given.