İslamiyet'in doğuşuna kadar Himyerîler
Himyarites to the emergence of İslam
  1. Tez No: 361841
  2. Yazar: HALİL ORTAKCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN DEMİRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Himyerîler, Yemen, Arap, Himyarites, Yemen, Arab
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
M.Ö. 115 yılından 525 yılına kadar Yemen'de hakim olan Himyerîler, Hicaz Araplarından farklıydı. Yemen coğrafyasının da avantajını kullanan Himyerîler, VI. asra kadar Arap Yarımadası'nın ticarî lokomotifi olmuşlardı. Haklarında yazılmış efsaneler, Himyerîlerin İslam öncesinde oldukça önemli bir konuma sahip olduklarını göstermektedir. Zafar'da ortaya çıkan Himyerîler, egemenlik alanlarını genişletmişler ve Yemen bölgesinin geneline hakim olmuşlardır. Himyerîlerden önce Yemen'de Ma'în ve Sebe devletleri kurulmuştu. Himyerîler tarih sahnesine çıktıklarında Yemen bölgesinde hakim güç Sebelilerdi. Sebelilerle girmiş oldukları mücadeleler neticesinde Himyerîler, IV. asırdan sonra Yemen'in tek hakimi oldular. Yarımada dışına çıkarak savaşlara katılan Himyerîler, fethettikleri bölgelerden yağma yaparak geri dönüyorlardı. Ayrıca Himyerîlerden neş'et etmiş birçok kabile bulunmaktadır. Bu kabilelerin en meşhuru ise Kudâa'dır. Himyer toplumunu önemli kılan birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurların en başında yazılı kültüre geçmiş olmaları gelmektedir. Diğer unsurlarsa, kendilerine has mimarî üslupları, tarımsal sulama yöntemleri, zanaatleri ve de ticarete olan hakimiyetleridir. Şunu söylemek mümkündür ki Himyerîler dilleriyle, inançlarıyla ve yaşayış tarzlarıyla Kuzey Arap topluluklarından farklıydılar.
Özet (Çeviri)
Himyarites, a society of fairly miscellaneous traits compared to Hijaz Arabs, dominated Yemen over seven centuries (115 B.C.-525 A.C.) by virtue of enjoying geographical location, Himyarites succeeded in being mercantile pioneers until sixth century in Arabian Peninsula. At that, legends, ballads and other kinds of written literal texts testify political hegemony and expansion of Himyarites who centred in Zafar and prior to whom Mineans and Saba ruled, throughout Yemen in Pre-Islamic Era. The first time when they emerged, Saba state which was defeated by Himyarites was apparently the sole power in the territory from the fourth century on. Outside the peninsula, these people fought innumerous battles as a result of which they plundered ferociously. Moreover, various tribes came into existence from them such as Kudâa the most well-known. The major reasons to boil down to justify their distinctiveness are "written materials, authentic architectural style, irrigation arcs, artisanry and commercial successes. That is possibly to say that, Himyarites were notably different from Northern tribes with reference to beliefs and life styles.