İlk iki asır hadis eserlerindeki rivayetlerin temel hadis kaynaklarına intikali (Fiten rivayetleri örneğinde)
The transition of narrations existing in the first two centuries hadith sources to the essential hadith books (Fitan cases)
- Tez No: 361840
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Đkinci Asır, Hadis Rivayeti, Đntikal, Mukayese, Second Century, Transition of the Narrations, Essential Hadith Books, Comparision of the narrations
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 590
Özet
Hicrî ikinci asır hadis ilmi açısından son derece önemli bir zamana tekabül etmektedir. Zira bu yüzyılda, bir önceki asırda yazılmaya başlanan hadis metinleri çeşitli özelliklerine göre tasnif edilmeye başlanmış ve günümüze ulaşan ilk hadis eserleri telif edilmiştir. Hadis ilminin gelişmesi ile telif edilen eserlerin çeşitliliği de artmış üçüncü asırda yazılan Müsned, Musannef, Câmi' ve Sünen türü eserlerde hadisler –bir önceki döneme göre- daha sistematik olarak nakledilmiştir. Bu çalışmada da ikinci asır eserleri genel özellikleri bakımından tanıtılmış ve örnek konu üzerinden bu kaynaklardaki hadislerin -ikinci asır müellifi vasıtasıyla- sonraki hadis eserlerine intikalleri sened-metin ve bab başlıkları bakımından mukayese edilmiştir. Daha sonra örnek olarak seçilen bir hadis üzerinde daha detaylı araştırma yaparak kaynaklarda yer alan rivayetler karşılaştırılarak sonraki kaynaklarda ikinci asır müellifinin bulunmadığı isnadlarla nakledilen hadislerde görülen değişiklikler ile bunların kimden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The second century AH corresponds to an extremely important time line in the terms of hadith studies. Because, in this century, the hadith texts which had been written in the previous century, had been started to be classified according to their various characteristics. The diversity of new works had also increased with the development of Hadith. The hadiths in Musnad, Musannaf, Jami and Sunan type of Works those had been written in the third century had been narrated more systematically, in comparision to the previous period. In this study, the works of the second century are introduced in terms of general features. And transmission of the hadiths in these sources –via the second cetury authors- to the following hadith works is eximined in a sample case study, as far as hadith texts and head titles are considered. Then, more detailed research has been conducted on a selected hadiths and the source of the the narrations have been compared in. Futhermore, the changes in the narrated hadiths in which second century authors are absent are identified and the sources for these changes are pointed out.