Orhan pamuk'un romanlarında İstanbul
İstanbul in Orhan Pamuk's novels
- Tez No: 361926
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Yeni Türk Edebiyatı, İstanbul, Roman, Mekân, Orhan Pamuk, Contemporary Turkish Literature, İstanbul, Novel, Setting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Orhan Pamuk, Nobel Edebiyat Ödülü dâhil olmak üzere yurt içinde ve yurt dışında pek çok ödül alan; şöhreti kıtaları aşan ve artık tüm dünyada tanınan bir yazarımızdır. Tüm bu başarılara rağmen kendi ülkesinde Orhan Pamuk hakkında az sayıda bilimsel çalışma yapılmıştır. Ayrıca Orhan Pamuk'un eserleri hakkında yapılan çalışmaların ciddi bir kısmı Türk Dili ve Edebiyatı dışında farklı disiplinlerde çalışan akademisyenler tarafından gerçekleştirilmiştir. Orhan Pamuk'un romanları, romancılığı ve romanlarında ele aldığı sorunsallarla ilgili tezler yapılmasına karşın onun romanlarında hem bir mekân hem de bir izlek olarak ele alınan İstanbul konusunda herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Biz“Orhan Pamuk'un Romanlarında İstanbul”başlıklı çalışmamızla romanlarının çoğunda İstanbul'u konu edinen ve bu kentteki yaşamın ayrıntılarını izlek boyutuna yükselten bir yazar hakkında bu yönde bir çalışma yaparak bir eksikliği gidermek istedik. Orhan Pamuk gibi eserlerinde İstanbul'u sık sık konu eden bir yazar hakkında daha fazla çalışma yapılmasının edebiyatımız açısından önemi büyüktür. Bu çalışmanın yeni araştırmaların önünün açılmasına katkı sağlayacağını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk is an author, who has received many awards in Turkey and abroad including the NOBEL Prize, and a person whose fame passed our borders and became known worldwide. Despite all his success, there have been only a few academic researches about him, in his motherland. Furthermore, many of those academic researches that have been made so far were by those who are not necessarily from the field of Turkish Language and Literature. Despite the fact that there have been academic researches on Orhan Pamuk's novels, novel writing and problems and questions raised in his novels, there has not been any research on İstanbul a city that he used in his novels as a setting and a theme. We wanted to help to improve such lack of research by working on our thesis titled as“İstanbul in Orhan Pamuk's Novels”which discovers the author who used İstanbul and the lifestyle in the city as a theme in his novels. It is very important, for our literature, that there should be much more academic research done on Orhan Pamuk who uses İstanbul in his novels so often. We hope that our work will help encourage similarly themed researches.