Orhan Pamuk'un romanlarında erkek kahramanlar
Male heroes in Orhan Pamuk's romans
- Tez No: 699050
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeni Türk Edebiyatı, kahramanlar, erkek, Orhan Pamuk, Modern Turkish Literature, Heroes, Male, Orhan Pamuk
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 443
Özet
1980 sonrası Türk romanında, Orhan Pamuk'un önemli bir yeri vardır. 1952 yılında doğan Orhan Pamuk'un romanlarıyla biz; gençliğinde şahitlik ettiği darbe yılları, Nişantaşı çevresi, İstanbul'un değişimi, o günün koşulları ve ekonomi yapısını izleyebiliyoruz. Romanların aracılığıyla biz, panoramik olarak 1970-1980 yıllarının Türkiye'sini, genç erkek kahramanların yaşadığı sıkıntıları, sürgünleri, siyasi durumlar yüzünden çıkan karışıklıkları ve yaşadığı zorluklar karşısında bireyin kendini arayışındaki acılarını görürüz. Orhan Pamuk'un romanlarında kadınlar ve erkekler aynı kurgunun içinde olsalar da erkek kahramanlar daha baskındırlar. Erkekler, kadınlara göre sosyal hayatta daha aktiflerdir. Erkek kahramanlar sosyal hayatın içinde söz sahibidirler. Erkek kahramanlar, kadın kahramanlara göre mesleklerini icra edip, eğitim hayatında daha aktif rol alırlar. Çalışmamızda Orhan Pamuk'un; Cevdet Bey ve Oğulları (1982), Sessiz Ev (1983), Beyaz Kale (1985), Kara Kitap (1990), Yeni Hayat (1994), Benim Adım Kırmızı (1998), Kar (2002), Masumiyet Müzesi (2008), Kafamda Bir Tuhaflık (2014), Kırmızı Saçlı Kadın (2016) adlı romanlarının, erkek kahramanlarını inceledik. Erkek kahramanlar içinde bulundukları zamandan etkilenmişlerdir. Örneğin; Atatürk'ün ölümünden sonraki yılları işleyen Cevdet Bey ve Oğulları romanında kahraman ve diğer karakterler inkılapların ülkeye getirdiği yeniliklerin ve değişen düzenin etkisindedirler. Zamanın etkisi her romanda değişiklik göstermektedir. Benim Adım Kırmızı adlı romanda Osmanlı padişahının ilgisi sebebiyle nakkaşlığa rağbet edildiği görülür. Erkek kahramanlar eğitim almada daha çok öne çıkarlar. Yazarın birçok romanında kadın kahramanlar eğitim görmüş olsalar da erkekler hem eğitim görme ve hem de mesleklerini icra etmede daha baskınlardır. Örgün eğitim görmeyen erkekler olduğu gibi yurt dışında eğitim gören“Masumiyet Müzesi”adlı romandaki“Kemal Basmacı”örneği de bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk has a significant place in Turkish novel after 1980. With the novels of Orhan Pamuk, born in 1952, we can observe the coup years which he witnessed in his youth, the Nişantaşı area, the change of Istanbul, the conditions and the economic structure of those days. Through his novels, he tells us the troubles, exiles, and disturbances due to political situations of young male characters have and describes the pain of the individual in the ones search for oneself in the face of these difficulties in Turkey in the years between 1970-1980. Although men and women are in the same fiction in his novels, male characters are more dominant. Men are more active in social life than women. Male characters have influence in social life. Male characters perform their professions and get a more active role in educational life than female characters. In this study we analyzed the male characters in the novels which are written by Orhan Pamuk; Cevdet Bey ve Oğulları (1982), Sessiz Ev (1983), Beyaz Kale (1985), Kara Kitap (1990), Yeni Hayat (1994), Benim Adım Kırmızı (1998), Kar (2002), Masumiyet Müzesi (2008), Kafamda Bir Tuhaflık (2014), Kırmızı Saçlı Kadın (2016). The male characters are affected by the time in which they live. For instance, the male and other characters in the Cevdet Bey ve Oğulları, which is about the years Atatürk's death, are under the influence of the innovations brought to the country by the reforms and the changing order. The effect of time is seen different in his every novel. In the novel Benim Adım Kırmızı, it is seen that the embroidery was preferred due to the interest of the Ottoman sultan. Male Characters come into prominence about getting education. Although female characters are also educated in many of his novels, men are more dominant in both education and profession. As there aren't any men who have never been in formal education, in“Masumiyet Müzesi”we see an example as“Kemal Basmacı”who has been to abroad for education.