TOKİ' nin tasarım ilkelerinin, TOKİ konut uygulamaları üzerinden irdelenmesi: Ankara örneği
The assessment of TOKİ's architectural design principles on the basis of TOKİ housing practices: The case of Ankara
  1. Tez No: 361956
  2. Yazar: YILDIZ AKBABA ESHAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMEL AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: TOKİ Konut Alanları, Tasarım İlkeleri, Kentsel Dönüşüm, Ankara, TOKI Residential areas, design principles, urban transformation, Ankara
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 237
Özet
Tez, TOKİ'nin konut tasarımlarında/uygulamalarında herhangi bir tasarım ilkesi/standartının olup olmadığını, sosyal, kentsel, çevresel vb.özelliklerin ve kullanıcı gereksinimlerinin dikkate alınıp alınmadığını irdelemekte ve kullanıcıların, tasarım ilkeleri temelinde konut memnuniyetlerini araştırmaktadır. TOKİ'nin tasarım ilkeleri temelinde karşılaştırılabilmesi için birisi, TOKİ tarafından hazırlatılan ve yayınlanan“Toplu Konut Alanlarında Kentsel Çevresel Standartları Oluşturmak için Gerekli İnsan-Çevre İlişkileri Verilerinin Derlenme Yönteminin Geliştirilmesi Araştırma Çalışması”öncesinde; diğeri de sonrasında kullanıma açılan ve birbirinden farklı kullanıcı profilline sahip olan Mamak-Hürel ve Yenimahalle-Pamuklar Mahallelerindeki TOKİ konut alanları seçilmiştir. Her iki alanın mimari projeleri, yerinde yapılan gözlemleri ve anket sonuçları karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis assesses if any design principle/standard is applied in TOKI housing projects, if social, cultural and environmental characteristics, and users' needs have been taken into account. Moreover, basic design principles of user satisfaction are investigated in the matter. In order to compare TOKI on the basis of design principles,“Mass Housing Areas Urban Standards Required to Create Data Compilation of Human-Environment Relations Improving Methods Research Study”(Toplu Konut Alanlarında Kentsel Çevresel Standartları Oluşturmak İçin Gerekli İnsan Çevre İlişkileri Verilerinin Derlenme Yönteminin Geliştirilmesi Araştırma Çalışması) compiled and published by TOKI, and the data compiled by me are used. For the latter one, TOKI housing zones in the Mamak-Hürel and Yenimahalle-Pamuklar Neighborhoods in Ankara have been selected for assessment as these two neighborhoods have different user profiles from each other. The architectural projects, field observations and survey results have been comparatively assessed.