Coğrafi işaretlerin bölgesel turizm gelişimindeki önemi: Çanakkale ili örneği
Geographical indications importance in regional tourism development: The case of Çanakkale
- Tez No: 361973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞEFİK OKAN MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi İşaretler, Bölgesel Gelişim, Bölgesel Turizm Gelişimi, Turistik Ürün, Geographical Indications, Regional Development, Regional Tourism Development, Tourism Product
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Türkiye'ye özgü birçok ürün, kökeni olan coğrafi bölge adları ile anılarak tanınmaktadır. Türkiye, coğrafi konumu ve üç ayrı iklim kuşağına sahip olmasından, farklı toprak yapısı ile kültürel mirasının ve beşeri sermayesinin çeşitli olmasından dolayı zengin bir coğrafi ürün potansiyeline sahiptir. Coğrafi ortam özelliklerinin ortaya çıkardığı bu ürün zenginliği, bu ürünlerin coğrafi işaret yoluyla korunmasını da zorunlu kılmaktadır. Coğrafi işaretler, yerel ürün ve tatların korunmasını ve taklitlerine karşı yasal zeminde mücadele edilmesini sağlayan işaretlerdir. Coğrafi işaretlemeye sahip bu tarz ürün ve tatların, turizm değerine dönüştürülerek bölgesel gelişime verebileceği destek önemlidir. Çünkü bu tarz ürünlere sahip bölgeler, ekonomik çıkarları dışında coğrafi işaretli ürünlerden turizm ve tanıtım aracı olarak da yararlanabilmektedir. Ayrıca insanların turizm algılamasındaki ve isteklerindeki hızlı değişiklikler turistik ürün çeşitlendirmesine olan ihtiyacı artırmaktadır. Turistik ürün çeşitlendirmesine giderken de kültürel, ekonomik, bölgesel/yöresel ve ekolojik değerlerin korunması ve ürünlere katma değer sağlanması önem arz etmektedir. Ayrıca turizm faaliyetlerinin deniz-güneş-kum anlayışından kurtarılarak ülkenin tüm bölgelerine ve dört mevsime yayılması da sağlanmaktadır. Çalışmada, Çanakkale ilinde coğrafi işaret tescili almış olan ürünlerin, bölgesel turizm gelişimindeki öneminin incelenmesi ve bu ürünlerin bir turizm ürünü olarak nasıl değerlendirilebileceği hakkında ilgili kurum/kuruluş temsilcilerinin görüşlerinin alınması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda merkezi yönetim, yerel yönetim, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve diğer kategoriler altında toplam yirmi dokuz paydaşla görüşme yapılmıştır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu yardımıyla görüşme tekniği uygulanmıştır. Ayrıca gözlem yöntemiyle de araştırma desteklenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre genel görüş, Çanakkale'nin coğrafi işaretli ürünlerinin doğru ve etkili bir şekilde tanıtım ve pazarlama çalışmalarının yapılmasıyla bölgesel turizm gelişiminde birer araç görevi üstlenebileceği yönündedir.
Özet (Çeviri)
Many products unique to Turkey, the origins of which are recognized with the name of region. Turkey, its geographical location and climatic zone having three different soil structure and cultural heritage and human capital due to a rich variety of geographical product has the potential. Features of geographical environment revealed this product wealth, this product also requires the protection of geographical indications through. Geographical indications, protection of local products and flavors and legal ground to fight against counterfeiting is providing signs. With geographical indication and taste of such products, tourism, regional development that could be converted to the value of support is important. Because these regions having products, economic interests and the promotion of tourism as a means outside the geographical indication may also benefit from the products. Also people in the tourism detection and rapid changes in demand, the need for diversification of tourist products increases. Tourist product diversification on the way to the cultural, economic, regional/local and ecological value conservation and the product added value to the provision of further tourism activities sea-sand-sun understanding saved from all over the country and the four seasons spread provides. In this study, in Çanakkale who have registered geographical indication products, to examine the importance of the development of regional tourism and how these products can be assessed on a tourism product relevant institutions/organizations are intended to be of the opinion. For this purpose, the central government, local government, private sector, civil society organizations and other stakeholders under categories a total of twenty-nine interviews were conducted. A semi-structured interview technique was applied with the help of a questionnaire. In addition, research has been supported through the method of observation. According to the findings, the general opinion of Canakkale geographical indication products are properly and effectively with the regional tourism promotion and marketing work done in the development of a tool is that it will undertake the task.