XI-XIII.yüzyıllarda Ortadoğu'da Hıristiyan tarihçilerin Türklere bakışı
The view of Christian historians in the Middle East towards Türks in XI-XIII
- Tez No: 361974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN KAYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Ortaçağ Hıristiyan Tarihçiliği, Bizans Tarihçiliği, Ermeni Tarihçiliği, Süryani Tarihçiliği, Gürcü Tarihçiliği, Medieval Age Chritian's Histography, Byzantine Histography, Armenian Histography, Georgian Histography
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortadoğu ve Afrika Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
XI-XIII. Yüzyıllarda Ortadoğu'da Hıristiyan Tarihçilerin Türklere Bakışı isimli bu çalışmada Bizans, Ermeni, Süryani ve Gürcü tarihçilerin yaşadıkları dönemin olaylarına ilişkin düştükleri kayıtlardan hareketle XI-XIII. yüzyıllardaki Hıristiyan tarihçiliğinin bir profilini çıkarmak ve bu milletlerin Türklere bakış açısı ortaya konmaya çalışılmıştır. Geçmişin belgeler ışığında aydınlatılması olan tarih, milletlerin geçmişindeki ilişkileri ortaya koyduğu gibi geçmişin yürüyüşünden hareketle geleceğine de ışık tutan bir bilim dalıdır. Tarihin en büyük kavimlerinden birisi olarak Türkler, yaklaşık bin yıldır Anadolu topraklarındadır ve gerek yerleşik toplumlarla gerekse civardaki birçok toplumla çeşitli ilişkiler içerisindedir. Türklerin Anadolu'ya girdikleri dönemden bu yana yoğun ilişkiler içerisinde olduğu toplumlar olarak Bizans Rumları, Ermeniler, Süryaniler ve Gürcüler Türklerin siyasal ve sosyal hayatında önemli bir yer tutmuşlardır. Bu toplumların Türklerle ilgili yaklaşımları, Türklere bakışları ve bir bütün olarak bölgenin tarihsel geçmişine ilişkin tuttukları tarih kayıtları, dönemin siyasal ve sosyal yaşamının aydınlatılması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
İn this research, called the view of Christian Historians in the Middle East towards Türks in XI-XIII. Centuries is tried to reveal the profile of christian historians in the XI-XIII.Centuries andthe view point of Byzantin, Armenian, Assyrian, Georgian people onthe basis of records, which were recorded by byzantine, armenian, assyrian and georgian historians about their people's experiences. History, which is the elucidating of the past events in the light of documents, is a branch of science, clearing up the future of nations based on the past actions as it reveals the past dealings of nations. Turks, who are one of the biggest nations in the history, have been in Anatolian for about one thousand year and have been in a relations with both settled nations and a lot of neigboring nations. Byzantines of Greek origin, Armenians, Assyrians and Georgian, which are the nations, being in relations with Turks since Turks entered the Anatolian, have featured in political and social life of Turks.The attitude of these nations towards Turks, their perspective about Turks and the archival records about the history of regions, are important to be cleared up the political and social life of that term.