Where you export matters: Explications on the export sophistication of Turkey and its export destinations
Ülkelerin nereye ihracat yaptığı önemlidir: Türkiye'nin ihracat sofistikasyonu ve ihracat partnerleri üzerine yorumlamalar
  1. Tez No: 363098
  2. Yazar: MERT CAN DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticaret, İhracat Partneri, Sofistikasyon, Nitelik, International Trade, Export Partner, Sophistication, Qualification
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu yüksek lisans tezi temel olarak Türkiye'nin ihracat partnerlerinin ihracat sepetinin sofistikasyonu üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. 1998-2011 dönemini içeren ve HS6 sınıflandırma sistemi ile elde edilen veriler kullanılarak ülke gruplarının Türkiye'nin toplam ihracatından aldıkları pay ile Türkiye'nin ihracat sepetinin niteliği arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmada ayrıca, ihracat partnerlerinin ihraç mallarındaki teknoloji kullanımı üzerindeki etkisi de araştırılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'nin ihracat partnerlerinin hem ihracat sepetinin sofistikasyonu hem de ihraç ürünlerinin teknoloji kullanımı üzerinde etkileri olduğunu göstermektedir. Örneğin, Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin toplam ihracatından aldığı payın artması hem Türkiye'nin ihracat sepetinin sofistikasyonunu hem de ihraç ürünlerinde orta-ileri ve ileri teknoloji kullanımını arttırırken bu durum MENA Bölgesi için tam tersidir. Türkiye'nin diğer ihracat partnerlerinin ihracat sepetinin sofistikasyonu ve ihraç ürünlerinin teknoloji kullanımı üzerindeki etkileri de çalışmada ayrıca sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This master thesis mainly aims to clarify the effects of export destinations of Turkey on product sophistication of its export basket with using Export data of Turkey between 1998 and 2011 with HS6 classification. Besides, effects of export destinations on technology usage of export products and how export products could be structured within country groups are also analyzed in this study by the light of the presence of relationship between export destinations and product sophistication. This study shows that export destinations of Turkey significantly matter on sophistication and technology usage of export products such that as share of European Union from Turkey's total export increases, both share of mid-high and high technology export commodities from total volume and product sophistication of export basket increase whilst it is in the opposite way for MENA. Moreover, effects of other export destinations of Turkey on both sophistication and technology usage of export products are analyzed in the study.