Türkiye'de dahilde işleme rejimi ve Avrupa Birliği mevzuatına uyum
Inward processing regime in Turkey and compliance against EU legislation
  1. Tez No: 363139
  2. Yazar: KENAN GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ASIM SALDAMLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dahilde İşlem Rejimi, DİR, Birleşik Krallık, C&E 810, Tebliğ 221, Inward Processing Regime, IPR, United Kingdom, C&E 810, Notice 221
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) ile ilgili Türkiye'de yürürlükte bulunan mevzuatın, hangi kurumlar tarafından uygulandığını, bu mevzuatın Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık (BK) uygulamaları ışığında Türkiye'de hangi kurum tarafından uygulanması gerektiğini, AB ve Türkiye'de uygulanan mevzuatın, uygulayan kurumların karşılaştırılması sonucu ortaya çıkan uygulamadaki farklılıkları, BK uygulamalarını, uluslararası ticaretteki değişimleri ve buna bağlı olarak gümrük işlemleri hızını da göz önünde bulundurarak en uygun modeli ortaya koymayı hedeflemektedir. DİR uygulaması AB ve BK' ta tek elden yürütülmektedir. Buna karşın Türkiye' de, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve özel bütçeye sahip tüzel kişiliğe haiz olarak kurulan İhracatçı Birlikleri tarafından yürütülmektedir. Türkiye'de DİR uygulamasında yaşanan bu karışıklığın giderilerek uygulamanın etkin ve yeknesak hale gelmesi için ilgili mevzuat incelenerek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the implemented legislation about Inward Processing Regime (IPR) in Turkey, the institutions, those are responsible for the implementation of the IPR legislation, which institution should actually be involved in consideration of the European Union (EU) and United Kingdom's (UK) legislation in force. The study also attempts to find the best implementation model by comparison of EU and Turkey's IPR legislation and implementing institutions to determine the differences between two models, keeping UK's implementation model and changes in international trade, those result speeding up the customs procedures, in focus. IPR is being handled by a single authority in both EU and UK. In Turkey however, Ministry of Economy, Ministry of Customs and Trade and Exporter's Unions, which are established as legal entities with special fund, are involved in the procedures of IPR implementation. Various proposals are made to prevent confusion and to unify implementation of IPR in Turkey after examining relevant legislation.