İç kontrol yapısının kurumsal yönetim ile ilişkisi
The relation between internal control and corporate governance
  1. Tez No: 363140
  2. Yazar: MAHBUBE SEDA NARDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜREDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, İç Kontrol Yapısı, Internal Control, Corparate Governance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dünya ekonomisinde değişen rekabet ve çevre koşulları işletmelerin kurumsal yönetim kavramı ile tanışmasını sağlamış ve kurumsal yönetim ilkelerinin uygulanmasını zorunlu kılmıştır. Halka arz olan şirketlerde yaşanan sorunlar bu şirketlerde kurumsal yönetim uygulamasının olmaması ya da yetersizliği nedeni ile ağır bedel ödenmesine neden olmuştur. Kurumsal yönetim anlayışında iç kontrolün rolü ise; yapının oluşturulması ve etkin bir şekilde uygulanması ile ortaya çıkar. Bu çalışmada; kurumsal yönetim ve iç kontrol ayrı ayrı ele alınmış, kurumsal yönetim anlayışı içinde iç kontrolün rolü, önemi ve etkisinin sınırlarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Changing competition and environment conditions make the managements know the corporate concept and necessitate applying the corporate management principles. The problems experienced by the companies about public offerings caused to pay a big price for the reason that having no or insufficient corporate management application in these companies. The role of accounting control in corporate management concept is to constitute the structure and apply it in an efficient way. In this study, corporate management and accounting control handled separately. It is aimed to determine the borders of the role, importance and the effect of the accounting control in the concept of corporate management.