Dinsel mecazın sanata dönüşümü
Conversi̇on of art of reli̇gi̇ous metaphor
- Tez No: 363302
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ALASGAROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Adam, Allegory/Metaphor, Koran, Creativity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Her sanatçı, toplumu oluşturan değer yapılarıyla kendini şekillendirmekte, ürünlerini oluştururken yine bu değer yapılarından beslenmektedir. Bu değerler toplumların kökenini oluşturan mitlerde ya da semavi olarak nitelenen Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslam dinlerinin kutsal metinlerinde direkt ya da mecazsal olarak sanatçıya sunulmaktadır. Burada sanatçının görevi, mecazsal olarak verilenin altında yatan farklı anlamsal ifadeleri ortaya çıkarmak ve yorumlamak olarak belirlenmektedir. Mecazların anlaşılabilmesi ve farklı şekillerde yorumlanabilmesi için, mecazı oluşturan öğelerin ayrıştırılması ve incelenmesi gerekmektedir. Araştırmada bu öğeler (duyu, duygu, imge, simge) ve öğelerin bir araya gelerek oluşturduğu mecaz örneği olan“Âdem ve Havva”hem kavramsal hem de biçimsel olarak incelenmiştir. Ayrıca son kutsal kitap Kuran'ın içerisinde bulunan alegorik hikâye veya mecazların yorumlanmış örnekleri de bulunmaktadır. Bu alegorilerin yorumlanması hiçbir sanatçıya kendini problem olarak hissettirmemiştir. Bu sebepten dolayı yapılan görselleştirme örnekleri, sanat alanı içinde bir ilk olma özelliğine sahiptir. Görselleştirme örneklerinin bulunmamasının altında yatan nedenler yer yer açıklanmaya çalışılmışsa da, geniş bir yelpazede incelemek bu çalışmanın kapsam ve sınırlılığını aşmaktadır. Çalışmanın kavramsal ve biçimsel tüm içerikleri; ikincil veriler ve kaynaklar kullanılarak toplanan bilgiler araştırma problemini cevaplamak için bir araya getirilmiş, özetlenip, karşılaştırılıp ve değerlendirildikten sonra plastik açıdan görselleştirilmiştir. Anahtar Sözcük: Âdem, Alegori/Mecaz, Kur'an, Sanatsal Yaratıcılık
Özet (Çeviri)
Every artist in the society the value of the structures in shaping itself, in creating their products again, this value is fed from This is the origin of the community of values, the creator of the myths or the heavenly described as Judaism, Christianity, and Islam, the sacred texts of the religions of the direct or figurative are presented to the artist. Here is the artist's task, figurative given as to the different underlying semantic statements reveal and interpret as determined. Metaphors can be understood and interpreted in different ways, metaphor, separation of the elements forming and should be examined. Research in these items (senses, feelings, images, icons) and the element that is formed of a metaphor, for example,“Adam and Eve”in both conceptual and stylistic were investigated. Also, the last holy book the Qur'an in the allegorical story or metaphors there are examples of interpreted. This allegory is no interpretation of the artist as the problem itself felt. For this reason, made visualization samples of the art in the field has the property of being one of the first. Visualization example of the lack of an underlying reason is explained in class, a wide range of this study is to examine the scope and limitations of a year. Work on the conceptual all of the content and formal; and secondary data sources by using the information collected to answer the research problem has been gathered, summarizes, have been compared and evaluated in terms of plastic visualized.