Tevfik İleri ve Türk eğitim sistemindeki yeri
Tevfi̇k iİleri̇ and hi̇s place i̇n Turki̇sh educati̇on system
- Tez No: 363333
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KARAÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Demokrat Parti, Tarih, Eğitim Politikası, Education, Democratic Party, History, Education Policy
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu tez çalışmasında, Adnan Menderes döneminde 9 Ağustos 1950 - 8 Nisan 1953, 13 Nisan 1957 - 25 Kasım 1957 ve 23 Mayıs 1959 - 18 Aralık 1959 yılları arasında, toplam 3 yıl, 9 ay, 26 gün Milli Eğitim Bakanlığı yapmış olan Tevfik İleri'nin eğitim alanında yaptığı faaliyetler incelenmiştir. 1950-1960 yılları arasında iktidarda bulunan Demokrat Parti dönemi, toplumsal ve ekonomik alanlarda olduğu gibi, eğitim alanında da bir dizi değişimin ve ilklerin yaşandığı bir dönem olmuştu. Eğitim alanında yaşanan değişimin önde gelen isimlerinden biri olan Tevfik İleri, Milli Eğitim Bakanı olarak birçok kez görev almış, gerçekleştirdiği eğitim uygulamalarıyla o dönem ve sonrasında çok konuşulan ve çok tartışılan isimlerden biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
The educational activities of Tevfik İleri worked as Minister of Education for 3 years, 9 months, 3 days in the following dates 9 August 1950 - 8 April 1953, 13 April 1957 - 25 November 1957 and 23 May 1959 - 18 December 1959 during the period of Adnan Menderes is examined in this thesis. In the period of Democratic Party being in power from 1950 to 1960 many changes and firsts were seen in the field of education, as well as the social and economic fields. Tevfik İleri, one of the leading names related to changes in education, served as the Minister of Education for many times, and he was one of the most popular and controversial names with his changes in education both in that period and later.